Pajzánságok és szerelmes duettek Veszprémben

Több program közül is válogathat Valentin-nap alkalmából a közönség Veszprémben: a Laczkó Dezső Múzeumban a pajzánság népművészetbeli megjelenéséről szóló előadással, a Petőfi Színházban párkapcsolatokat bemutató darabbal, a Városi Művelődési Központban pedig szerelmes koncerttel várják az érdeklődőket.

A "szív dolgai" búvópatakként törtek utat

A Múltbéli pajzánságok - fejezetek elődeink szerelmi életéből címet viseli Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató muzeológus előadása, amelyet a Laczkó Dezső Múzeumban hallhatnak kedden a látogatók, akik megtekinthetik Az ékesítés módja és jelleme.... - Népművészet Veszprém megyében című tárlatot is.
A hagyományos ünnepeink sorába beékelődő Valentin-nap még mindig kissé "gyökértelenül lebeg" a létjogosultságukat kereső, új ünnepek sorában - emlékeztet egy ajánlóban a néprajzkutató. 
Mint rámutat, a természetes szemérem és a vallásos erkölcsiség íratlan szabályai által meghatározott paraszti világban a szerelem és a szexualitás nyílt kifejezése tabunak számított, ezért a magyar nyelv nemiséget kifejező szókincse elég szegényes. A nemiség és a "szív dolgai" búvópatakként törtek utat a népköltészet és a hétköznapi beszéd tolvajnyelvében, táncmozdulatokban, díszítőművészetben, fonóbeli és lakodalmas játékokban. Elődeink olyan kiforrott, mély szimbólumokkal ragadták meg a szerelem és a szexualitás jelenségét, hogy a mai ember magyarázat nélkül már aligha ismeri fel a szerelemnek ezt a titkos kódjelét. Az alantasnak tartott népi szóképeket még a polgárias nyelvújítás gyomlálta ki nyelvünkből - írja a muzeológus.
Felidézi, hogy a néprajztudomány születésének hajnalán részben komolytalannak, részben túlzottan pikánsnak tartották a nemiség és szerelem témáját. Kálmány Lajos néprajzkutató, szegedi tudós pap  népmesegyűjteményének közlésekor például lábjegyzetben adta közre a történetekben megbújtatott, sikamlósabb jeleneteket, mondván: "a lábjegyzetet csak az nézi, aki tudós szemmel közelít a témához". 

Bereczkiék és Pindrochék érkeznek
A Laczkó Dezső Múzeumban kedden este hatkor elődeink szerelmi életének hagyomány szabta kereteiről, azok felbomlásáról, tabukról, szimbólumokról és a mai ember számára különösnek tűnő népszokásokról hallhatnak az érdeklődők.
A veszprémi Városi Művelődési Központban hétfőn este Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra szerelmes duetteket ad elő: többek között a Musical duett című lemezük romantikus dallamai csendülnek fel.
A veszprémi Petőfi Színházban február 14-én a Mr. és Mrs. című komédiát láthatják a nézők Pindroch Csaba és Verebes Linda előadásában. Peter Quilter angol kortárs író komédiája öt különböző jelenetből áll: öt "pár-baj", azaz öt "férfi és nő" történet elevenedik meg a színpadon. A Budapesti Kamaraszínházban tavaly ősszel bemutatott előadás különlegessége, hogy az öt jelenet színreviteléhez a színészházaspár öt különböző rendezőt kért fel: Dolmány Attilát, Megyeri Zoltánt, Nagy Viktor színészt, Lang Györgyi énekest, valamint Herendi Gábor és Fonyó Gergely filmrendezőket közösen.

süti beállítások módosítása