Szabadtéri előadás tartottak mínusz 30 fokban

Bár a hőmérő higanyszála a dél-csehországi Cesky Krumlovban szombaton és vasárnap este is közel járt a mínusz 30 fokhoz, a városi parkban lévő szabadtéri színház nevezetes forgó nézőtere mindkétszer zsúfolásig megtelt.

A Proradost (Örömért) helyi amatőr színjátszó társulat téli előadássorozata - amelynek idén immár a 15. idénye zajlott le - , már hagyományosan a téli kulturális időszak legvonzóbb eseményei közé tartozik annak ellenére, hogy az amatőr színjátszók "nyíltan" hangoztatják: számukra a néző csak másodlagos, nem a nézők, hanem saját örömükre játszanak.
"Számunkra a néző nem fontos. Elsősorban azért játszunk, hogy mi, a szereplők jól elszórakozzunk" - mondta érezhető öniróniával a prágai közszolgálati rádiónak Ladislav Pouzar, a csoport vezetője. Nyártól eltérően télen a híres nézőtér nem mozog.
A Proradost színkör évente februárban mindig egy-egy olyan darabot visz színpadra, amelyet gyakorlatilag mindenki ismer, így a nézőnek nem kell sokat törnie a fejét, hogyan is végződik a látványosság, és ha kell, ki tudja segíteni a színészeket.

sul "Erre nagy szükségünk is van, mert színészeink elég gyakran elfelejtik a szöveget, így az aktív nézők gyorsan kisegíthetik őket" - magyarázta Pouzar. Hozzátette: már az is megtörtént, hogy a néző "beugrott" a darabba, s maga játszotta el a jelenetet, illetve mondta el a szöveget.
Az idén A só többet ér az aranynál (Sul nad zlato) című, Csehországban mindenki által ismert klasszikus mese került színre, amelynek ötvenes évekbeli filmes változata - a legendás Jan Werichhel a király szerepében - nem hiányozhat egyetlen cseh televíziós csatorna karácsonyi ajánlatából sem, és év közben is többször adásba kerül.
Az olykor négy-öt órán át tartó előadásra a belépő önkéntes, mindenki annyit tesz a bejáratnál elhelyezett kasszába, amennyit jónak lát. "Még nem történt meg, hogy kiadásaink ne térültek volna meg. Mindig nyereséggel zártuk a téli idényt" - közölte Pouzar.
Íratlan szabály, hogy "folyékony" belépőt is hoznak a nézők. Ezt is szinte mindenki betartja, így a színpad mellett felállított sátorban működő tábori konyhában nagy a sürgés-forgás. A fogcsikorgató hidegben nagy mennyiségben fogy nemcsak a gulyás, a virsli, a kolbász, hanem a klasszikusnak számító téli rumos tea és a forralt bor mellett a különféle pálinka is, és - lévén szó Csehországról - természetesen sört is csapolnak.
Nem csoda tehát, hogy a Proradost téli előadásai elhúzódnak, és a kultúra és gasztronómia ilyesféle ötvözete a dermesztő hidegben is rendszeresen telt házat vonz Cesky Krumlov szabadtéri színházába.

süti beállítások módosítása