Újvidéki vendégjáték Tatabányán

Az Újvidéki Színház társulatának vendégjátékára kerül sor a tatabányai Jászai Mari Színházban. Február 16-án két alkalommal is látható lesz az Óz, a nagy varázsló, 17-én pedig Az ember tragédiáját láthatja a tatabányai közönség.

Február 16-án két alkalommal, 15 és 19 órai kezdettel láthatja a közönség Frank L. Baum Óz, a nagy varázsló című családi musicaljét Zalán Tibor átiratában. Az újvidéki társulat számára a zenét két fiatal zeneszerző, Andrés Mariano Ortega és Erős Ervin szerezte, a koreográfiát pedig, a színház vendégeként Bóbis László készítette. Az előadást Puskás Zoltán rendezte.

z

forrás: Újvidéki Színház

Az Ózról:

Zalán Tibor az Újvidéki Színház felkérésére készítette el a maga átdolgozását. Véleménye szerint, az Óz meséjének örök igazsága sohasem változik. Előhozza azokat a tulajdonságokat, amelyekre ugyan vágyunk, de már eleve magunkban hordozzuk, csak a különböző gátlások, gátak, korlátok miatt nem mindig jön elő belőlünk Ezek a bátorság, az okosság, a találékonyság, a szeretet. Ahhoz, hogy mindezeket megtaláljuk, próbára kell tennünk a saját énünket. Az életünk sem egyéb, mint egy örökös vándorlás, amelynek során vissza kell jutnunk oda, ahonnan elindultunk – csak sokkal bölcsebben és egy csomó fölismeréssel. Ugyanazok vagyunk, akik akkor voltunk, amikor elindultunk; az út maga, amit meg kellett tennünk, az volt igazán fontos. Ha ezt az utat nem teszem meg, nem tudok megváltozni – számomra ez az Óz tanulsága.” (www.uvszinhaz.co.rs - Karácsonyi Lili)

"Az Újvidéki Színház Óz, a nagy varázsló című előadásának két legkiemelkedőbb erénye a provokatív rendezői színrevitel és a fényes színészi teljesítmény. Az   Óz, a nagy varázsló, ahogyan azt Puskás Zoltán látja, tiszteletben tartja F. Baumnak az igényét, hogy egy olyan világot alakítson ki, amelyben minden szép, izgató és csodálatosan szórakoztató, ellentétben az eredeti mesével, amely félelemkeltő tanulságaival szinte rátelepszik a gyermekek lelkivilágára. Ugyanakkor Baum szóképeinek fondorlatos természetét, amely a mű időtállóságát biztosítja, Puskás nem mulasztja el úgy átformálni a saját ízlésére, hogy azok a korszerű mese, a mai zenei-színpadi utópia ismérveivé váljanak. Puskás értelmezésében Óz megszabadul háttéri irányítóitól és a mese hősei is levetkőzik tudatalatti gátlásosságukat és gúzsba kötöttségüket és máris megteremtődik a drámai színház örömteli és boldog változata, amelyben az eklektikusan tiszta zene és tánc dominál. Tehát, mindenből egy kevés és mindenből a legjobb." (www.uvszinhaz.co.rs - Igor Burić/Rencsár Tivadar)

 

Ember

Február 17-én, 19 órakor kerül bemutatásra Madách Imre Az ember tragédiája című műve alapján készült drámaadaptáció, melynek érdekessége, hogy az újvidéki bemutatót a szerb színház fenegyereke, Kokan Mladenović rendezte, aki Madách szövegén keresztül megpróbálta újradefiniálni, kik vagyunk mi valójában, hol tart az emberiség ma és meddig sokasodnak a tévutak az emberi fejlődésben. A Tragédia-előadás dramaturgja és Kokan írótársa Gyarmati Kata, aki a madáchi szellemiséget megtartva értelmezte újra a darab szövegét, ezzel létrehozva az élőbeszéd és a költészet ötvözetét.

A Tragédiáról:

"Az édenkertben Ádám éppen fel akarja akasztani magát, amikor megjelenik a nőnemű Lucifer, kicsit huzakodnak a kötéllel, elbeszéli alkuját az Úrral, az ősapa zakója alól előhúz egy Barbie babát, ő lesz Éva. Egyiptom, Athén, Róma példázatán szemlélhetjük zsarnokság, demokrácia és kiábrándult élvezkedés problematikáját, Bizánc turistalátványosság és fanatizmus színhelye. Prága és vele Kepler kimarad, a londoni színt játékos példázat helyettesíti arról, hogy a pénz, bármilyen elv szerint oszszák is el, mindig egy halomba vándorol.
A forradalom sem segít, Párizsban vödörszám döntik a Barbie-hullákat, a nép kötelességszerűen tépi őket darabokra, Dantonnal meg éppen úgy viselkedik, mint Athénban Miltiádésszel. A falanszter televíziós vetélkedőként jelenik meg, aztán Ádám sok kudarca nyomán rájön, hogy nem a társadalmat, hanem az embert kellene megváltoztatni, mégpedig génmanipuláció útján. Az eredmény természetesen sok-sok egyforma Ádám-klón lesz. Az újabb kiábrándulás nyomán újra a kötélhez nyúl, megint huzakodik Luciferrel, az asszonyördög még szexre is csábítaná, ám közben Éva ultrahangfotóval tudatja, hogy anyává lesz. A kivetítőn megjelenő embrióra az ördög apró piros szarvakat varázsol. Mégis csak új krampusz érkezik." (Zappe László - nol.hu)

süti beállítások módosítása