Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut! - Ősbemutatóra készül a KOMA

A KOMA legújabb produkciójának főszerepében Kurt Vonnegut, 2007-ben elhunyt, kortárs amerikai író áll.

A darabról:

Egy fiatal pár, István és Liza új lakásba költöznek. Vonnegut az, aki írja őket. A lakás István nagyapjáé volt, aki hadifogságba esett a második világháborúban. Nem mesélt róla. Mesél hát Vonnegut, aki viszont nagyon szeret beszélni, hiszen epikus. Elmesél egy utat a békéből a háborúba. Egy érdekfeszítő történetet indiánokról, Mel Gibsonról, bojlerről, a számítógépes játéktól a taxis üldözésig, vízszámlával, betöréssel és rendőrséggel. Emlékek egy korból, amikor még volt háború.

valcz

Valcz Péter rendező szavaival - Vonnegutizáljuk át magunkat!:

Kurt Vonneguttal a gimnáziumi évek során találkoztam először. A rádióban hallottam az Áldja meg az Isten, Mr Kevorkian c. művét. Ebben Vonnegut azt állítja, hogy nincs pokol, csak mennyország van, és a mennyországban mindenki annyi idős, amennyi lenni szeretne. Vonnegut apja például mindössze 5 éves. Jack Kevorkian az önként választott halálhoz való jog (eutanázia) aktivistája volt. Állítása szerint 130 embernek segített az emberhez méltó halál elérésében. Amerikában csak Dr. Halálnak hívták. 8 évig ült börtönben. Tehát a könyvben Vonnegut – Jack segítségével – halálközeli állapotban föllátogat a mennybe és interjút készít különböző hírességekkel, például William Shakespeare-rel, Adolf Hitlerrel, Isaac Asimovval és Newtonnal.

2002-ben – két év sikertelen gimnáziumi színjátszózás után – fogtam magam és a Városmajori Gimnáziumban színpadra vittem ezeket az interjúkat. Akkor még pofátlan voltam és bátor. Én játszottam mindenkit. Színpadon állva beszélgettem a filmen kivetített önmagammal. Ez volt az első színdarab, amit csináltam. Pályi Sándor Márk barátom szerint, sikerült elérni, hogy Vonnegut a suliban vagány lett. Divatos.

kurt-vonnegut
Azóta eltelt 10 év. Közben színész lettem, ez lett a munkám, a hivatásom. Végeztem, játszottam Kaposvárott, további két évet tanultam Párizsban és most a KOMÁ-ban vagyok. Amikor megkértek, hogy rendezzek, újra Kurt Vonnegutot választottam, aki azóta már a mennyben van. Ez a kedvenc vicce.
2009-ben a párizsi Jacques Lecoq színházi iskolában alkalmam volt találkozni Peter Brook-kal. Aki esetleg nem ismerné, ő talán a ma élő legnagyobb színházi legenda. Mivel jó viszonyt ápolt az iskolával, az akkor készülő darabját – Eleven or twelve -  elhozta nekünk megmutatni.
A darab a korábban már tanult és az ő nevével fémjelzett plateau raconteur – mesélő színpad – stílusában készült és egy afrikai regényt dolgozott fel. A rendszer lényege röviden az, hogy van egy mesélő és vannak a manipulátorok – aki a szereplőkön túl képesek megeleveníteni a gondolatokat, a tárgyakat, a vágyakat, a látható és láthatatlan világ minden szegmensét. A rendszer tökéletesen alkalmas epikus művek színpadra állítására.
Így amikor a KOMA fölkért, hogy rendezzek, nem csak a drámairodalomban kutakodtam. Olyan valakit kerestem, akinek színpadra rángatása már önmagában érdekes. Aki még nem szerepelt idehaza. Vonnegut közben kult-író lett Magyarországon. A Wikipédián a magyar életrajza csillagozott, ami azt jelenti, hogy kiemelkedő. A Maceanas és az Európa kiadó az összes regényét megjelentette és már számos kétnyelvű kiadás is napvilágra került. Nem tudom mi az oka, hogy míg Nyugat-Európában kevéssé ismert, addig nálunk ilyen karriert tudott befutni. „A legfeketébb fekete humor” – írja róla a Gardien. Valószínüleg kultúránk fogékony a szarkazmusra.
Szóval őt állítottam a középpontba.

vonnegut

Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut

M.L. -nek

Szereplők: Szabó Vera, Fekete Zsolt és Vékes Csaba

Zene: Rubik Ernő Zoltán
Dramaturg: Ivanyos Ambrus. Rendezőasszisztens: Varga Regina.  

Írta és rendezte: Valcz Péter

Bemutató: 2012.március 10. 19:30 - KOMA Bázis
További előadás:
2012.március 11. 19:30 - KOMA Bázis

süti beállítások módosítása