Bal József megbízott igazgató lett Egerben

A Harlekin Bábszínház élére megbízott igazgatót nevezett ki a város, Bal József rendezőt, aki már több ízben dolgozott a társulattal. Az egyelőre képlékeny jövőképről mesélt a Heves Megyei Hírlapnak.

"Még csak egy hónapja veszek részt a színház életében ilyen minőségben Lengyel Pál igazgató betegsége miatt, s így hirtelen szakadt a nyakamba az átalakulás előtt álló intézmény minden gondja, baja" - mondja Bal József rendező, aki úgy gondolja, hogy jelenleg az önállóságban sokkal nagyobb lehetőség nyílik a Harlekin Bábszínház számára, mint bármilyen összevonásban.

Ez garancia lehet arra, hogy a két színház különböző kapcsolata a nézőkkel megfelelően tudjon kibontakozni, fejlődni, gazdagodni. Bal József szerint mindenképpen átszervezés előtt áll az intézmény, de abban is biztos, hogy nem mindegy - sem a társulat, sem a közönség számára -, ez az átalakulás hogyan megy végbe. A jövő zálogát - a kulturális sokszínűség, a kommunikációs sajátosságok, a kérdések, problémák testközeliségét - a gazdasági és művészi függetlenségben látja, bár több alternatíva is áll az új fenntartó, Eger városa előtt. Szóba került ugyanis, hogy a Harlekin betagozódna a Gárdonyi Géza Színházba, de az is, hogy az Egri Kulturális és Művészeti Központ (EKMK) tagintézménye lenne a jövőben.

baljoskaAz előbbiben, a nagyszínházhoz való szorosabb kapcsolódásban, a megbízott igazgató csak együttműködés keretében lát fantáziát, amire tervei szerint komolyan szeretne törekedni. Hiszen ez a kőszínháznak is elemi érdeke, mert az ifjúsági darabok nem kifizetődők egy professzionális teátrum számára. Így a Harlekinnek komoly szerepe lehetne egy esetleges együttmunkálkodás kapcsán. A bábszínház a maga olcsó, gyerekekre szabott jegyáraival nem lehet bevételorientált, ellentétben a nagyszínházzal. Az állami dotáció és a fenntartó által biztosított támogatásból kell gazdálkodnia. Ezért Bal József nem tartja szerencsésnek a két intézmény gazdálkodásának összekeverését.
Az EKMK-hoz tagozódás lehet jó, de rossz is - fogalmaz -, és fölhívja a figyelmet arra, hogy egy művelődési központnak teljesen más a funkciója, mint egy színháznak. 
Tudja: lesznek gazdasági kényszerpályák, de annyival nem tartja olcsóbbnak az intézmények összevonását, hogy ez a döntés pusztán megtakarítás miatt legyen. Hozzáteszi: további spórolásra semmi esélyt nem lát. Nyolc bábszínésszel dolgoznak jelenleg, ez alá menni pedig nem lehet, és nem is érdemes. A rendező szerint akkor már értelmetlen fönntartani egy intézményt, hiszen képtelen megfelelni a követelményeknek.

A Színház.hu hamarosan interjút közöl Bal Józseffel.

Forrás: Színház.hu, Heves megyei Hírlap

süti beállítások módosítása