Dörner beszédet mond Csurka temetésén

Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke vezeti szombaton Csurka István gyászszertartását a Fiumei úti sírkertben – tudta meg lapunk. A február 4-én, életének hetvennyolcadik évében elhunyt író, politikus temetése 13 órakor kezdődik, előtte, déltől bárki leróhatja tiszteletét a felravatalozott koporsónál.

A szertartás keretében az Országgyűlés nevében Lezsák Sándor, a parlament alelnöke, a Magyar Írószövetség részéről Kiss Gy. Csaba alelnök mond rövid beszédet, majd – ha egészségi állapota engedi – Duray Miklós felvidéki politikus búcsúztatja Csurka Istvánt. Az elhunyt által alapított MIÉP nevében Kovács László, a párt alelnöke szól, végül Dörner György, az Új Színház igazgatója mond beszédet. A sírnál, az 1956-os forradalom hősi halottainak emlékhelyénél Marosi Gábor színművész dalt ad elő.

 

Csurka István 1934. március 27-én született Budapesten. 1957-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturgia szakán szerzett diplomát. Első írása 1954-ben jelent meg, azt követően több regényt, filmforgatókönyvet, hangjátékot, elbeszélést és színművet írt. Irodalmi munkássá­gáért 1969-ben és 1980-ban József Attila-díjat kapott. 1972-ben és 1986-ban is szilenciumra ítélték rendszerellenesnek és antiszemitának minősített kijelentései miatt. 1990–94-ben és 1998–2002-ben országgyűlési képviselőként dolgozott, előbb az MDF, amelynek alapítója is volt, majd a MIÉP színeiben. 1993-ban kizárták a demokrata fórumból, s még abban az évben megalakította a MIÉP-et, amelynek később elnöke lett.

 

Forrás: Magyar Hírlap

süti beállítások módosítása