Hajrá, Háry! - HOPPart bemutató a Trafóban

2012. február 20-án kerül bemutatásra a HOPPart Társulat HAJRÁ, HÁRY! c. előadása Novák Eszter rendezésében a Trafóban. A darabot Jánossy Lajos és Kárpáti Péter írták.

A HOPPart tavaly nyáron a Kőszegi Várszínházban mutatta be a Hajrá, Háry! című előadást. Február 20-án nem mindennapi esemény szemtanúi lehetünk a Trafóban: Háry János párbajra hívta világhírű vetélytársát, Münchausen bárót, és bár nem fegyverrel, karddal, mordállyal, pisztollyal küzdenek meg az ellenfelek, a harc mégis vérre megy. Ki tud vajon nagyobbat hazudni?

Hárynak, Münchausennek és más sorstársuknak az a dolga, hogy minél szellemesebb, nagyobb hazugságot mondjanak. Kevesen tudják, hogy a magyar népmeseanyagnak körülbelül a fele a hazugságmesékből, bolondmesékből áll össze. Egy részük visszaköszön Boccacciótól, másik részük antik szerzőkhöz, vagy netán az Ezeregyéjszakához nyúlik vissza. Van sok, ami eredeti magyar anyag. A hazugságmese jellemzően magyar specialitás, nagyon sok alakváltozata ismert. Szintén ismert motívum a hazugságverseny, a győztes általában ingyen vacsorát, vagy italt kap.
A Hajrá, Háry! meséje Münchausen báró és Háry János történetei, és más magyar hazugságmesék alapján íródik. A mesék néha megelevenednek, megzenésednek, a hazugságverseny a közönség kegyeiért folyik.

A HOPPartosok Novák Eszter vezényletével és Kárpáti Péter író segítségével készülnek a budapesti bemutatóra. Kárpáti Péter legutóbbi két darabja (Szörprájzparti, Vándoristenek) a színészek improvizációjára épített. Ez most sincs másképp. A próbák kezdetén a színészek különböző jeleneteket improvizáltak a hazugságról. Ezeket használta föl Novák és Kárpáti, hogy előkészítsék a darab vázát, és írjanak egy hozzávetőleges szövegkönyvet, mely a próbák során alakulnak, módosulnak.

És mivel a HOPPart Társulatról van szó, nem hiányozhat a zene.

hajra_hary

forrás: HOPPart

HAJRÁ HÁRY !

Sikk Magdolna Dialektika - Kiss Diána Magdolna
Igyálisz Katalin - Szilágyi Katalin
Chován Aspiráns - Chován Gábor
Prof. Báró Münchhausen - Egyed Attila
Háry János, rektor - Herczeg Tamás

Barabás Richárd, bukott növendék - Barabás Richárd

Írók | Jánossy Lajos, Kárpáti Péter
Rendezőasszisztens | Szántó Péter

Rendezte| Novák Eszter

Bemutató: 2012. február 20. 20:00

További előadások: február 21., március 25. 20:00

süti beállítások módosítása