Karinthy-túra - Játék a körtértől a Gellért Szállóig

A Zöldgömb Sport Klub egy sikeres Cseh Tamás Emléktúra után 2012. február 18-án rendezi meg a Karinthy-túráját. Ez egyben városi kirándulás, egyben játék, ennek során a résztvevőknek olyan helyszíneket kell felkeresnie Újbuda területén, melyek szorosan kötődnek a Karinthy-családhoz vagy a Karinthy Színházhoz.

Karinthy-túra avagy a Karinthy- család nyomában a Móricz Zsigmond körtértől a Gellért Szállóig

Időpont: 2012. február 18. (szombat) 10.00 óra

Rajt és cél: Godot Galéria, Budapest, XI. ker. Bartók Béla út 11.

A játékban való részvétel ingyenes, jelentkezni a helyszínen 10.00 órától 10.30-ig lehet!

karinthy

A játék menete: 

A résztvevők a verseny napján a Godot Galériában kézhez kapnak egy totót és egy feladatlapot, melynek útmutatása alapján felkeresnek néhány olyan helyszínt, amely valamilyen formában köthető a Karinthy-családhoz vagy a Karinthy Színházhoz, majd a kitöltött feladatlapokat és a totót a rendezőknek a célban leadják.

Mit lehet nyerni?

A helyes megfejtők között a Karinthy Színház előadásaira szóló színházjegyek, a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Karinthy-sorozatból könyvek, a Hadik Kávéházba, illetve a Danubius Hotel Gellértbe szóló vendéglátás, valamint a Szt. Gellért Gyógyfürdő által felajánlott belépők kerülnek kisorsolásra.

A rendezők nagy szeretettel várnak minden Karinthy-rajongót!

karinthy3

Néhány apró történet a Karinthyakról - részlet Karinthy Márton Ördöggörcs című művéből:

1. Egyszer a véget nem érő tantestületi ülésre apám beküldte a pedellust:

– Karinthy Ferencné tanárnőnek üzeni a férje, azonnal jöjjön haza, mert gyermeke született.
2. Nagybátyám télidő tájt furcsán forgatni kezdte mindkét karját. Gyakorolt. Egész jól megy – mondta egy idő után. „Tavaszra már repülök” – mondta Karinthy Gábor.
3. Hárman voltak egy budai kávéházban: Karinthy Frigyes, Kassák Lajos és Faludy György. Karinthy tréfából egy kavicsot vett a szájába, és elváltoztatott hangon felhívta az Esztergomi Nőegylet nevében Kosztolányit telefonon. A költő szabadkozott, de a felajánlott honorárium (100 pengő) hatására azonnal szabaddá tette magát. Kosztolányi becsületére legyen mondva, szóba hozta, hogy Karinthyt is meg kellene hívni. Igen ám, de a telefonáló közölte Kosztolányival, hogy így a 100 pengőt meg kellene osztani kettejük közt. Kosztolányi azt válaszolta, hogy adják neki a pénzt, úgy, hogy Karinthy ne lássa. A telefonáló azt mondta, hogy ez is megoldható, de csak a nyáljelenet után.
– Milyen nyáljelenet? – kérdezte Kosztolányi.
– Amikor én letolom a gatyám a nézőtéren, és Te kinyalod a seggem – felelte a kavicsot a szájából kivevő Karinthy Frigyes.
4. Végül következzék Karinthy Frigyes titkárának egyik vicce. Egy bócher megérkezik a vidéki kisvárosba, és a rabbi, szokás szerint meghívja péntek esti vacsorára. Aztán ott marad szombaton, vasárnap, hétfőn, és már nem tudnak mit kezdeni vele. Erre azt mondja a rabbi a feleségének: van egy ötletem, hogyan szabaduljunk meg tőle. Amikor föltálalod a levest, én azt fogom mondani, hogy a leves sótalan. Ezen jól összeveszünk, és kikérjük a bócher véleményét. Ha nekem ad igazat, te dobod ki, ha neked, akkor én.
– Tehát, mi a véleménye, bócher, sós a leves, vagy nem sós?
Mire a bócher : Leves, az leves

 


süti beállítások módosítása