Radó Denise Cirkuszhercegnőt rendez

Február 17-én a Szolnoki Szigligeti Színházban mutatják be Kálmán Imre nagyoperettjét, melynek fináléja a legnagyobb, amelyet valaha írt a szerző. A titokzatos Mister X szerepében Bot Gábort és Balczó Pétert láthatjuk.

Történet

Szentpétervár társasági életét két téma tartja lázban: Mister X személye, akinek artista mutatványainál csak titokzatossága kelt nagyobb izgalmakat, és Fedora hercegnő, akit a cár magához rendelt, és új házasság megkötésére utasította. Mr. X nem más, mint Fedja, Oroszország tisztje, aki szerelmi bánatában szegődik a cirkuszhoz. Itt találkozik újra régi szerelmével, Fedorával is, ám a lány nem ismeri fel az álarcot viselő artistát. Intrikák sora veszi kezdetét. Egy, a hercegnőbe reménytelenül szerelmes, rosszindulatú férfi kócolja össze a szálakat. Izgalmas kalandokon mennek keresztül a főhősök míg, ahogy egy operettől elvárjuk, a sok csalódás és félreértés után győz a mindent elsöprő szerelem, és mindenki elnyeri méltó jutalmát.

A remek szórakozást Kálmán Imre fülbemászó dallamai mellett a cirkusz hangulatát csodálatosan megidéző látványvilág, a rendező, Radó Denise személye valamint a szolnoki színház kiváló társulata és a meghívott művészek garantálják.

Premier február 17-én! További előadások:

február 18. (szombat) 19:00

február 19. (vasárnap) 15:00

február 21. (kedd) 19:00

február 22. (szerda) 19:00

február 23. (csütörtök) 19:00

február 24. (péntek) 19:00

február 25. (szombat) 19:00

radodeniseFotó: Szolnoki Szigligeti Síznház

Kálmán Imre és a nagy sikerek

Az első világháború befejeződése után Kálmán szövegkönyv után kutatott, melyet aztán a Stein és Jenbach szerzőpárostól kapott meg. Ez volt a Hollandi menyecske, melynek premierjére 1921. január 31-én került sor szintén a Johann-Strauss-Theaterben. A siker után felvette a kapcsolatot a zeneszerzővel a Julius Brammer és Alfred Grünwald szerzőpáros, aki felajánlotta neki A bajadér librettóját. Az operettet 1921. december 23-án mutatták be a bécsi Carl-Theaterben. Az előadás kasszasiker volt, de nem világsiker. A siker láttán a szerzőpáros megpróbálta rávenni Kálmánt, hogy foglalkozzon egy korábbi szövegkönyvükkel, mely egy falusi intézőről szólt, aki Bécsbe vágyott. Kálmánnak megtetszett az ötlet és rövid idő alatt megkomponálta a zenét hozzá. A Marica grófnőt 1924. február 28-án mutatták be a Theater an der Wienben. A darab hatalmas siker volt, a közönséget a Komm mit nach Varasdin (magyar fordításban Szép város Kolozsvár) kettőse bűvölte el leginkább, melyet a premier utáni napon már az osztrák főváros utcáin is hallani lehetett. Kálmán Imre tovább folytatta a komponálást. 1926. március 26-án a Theater an der Wienben bemutatták A cirkuszhercegnőt, melynek szövegkönyvét Julius Brammer és Alfred Grünwald írták. Majd 1927-ben egy New York-i színiigazagtó felkérésére megírta a Golden Dawn című operettjét, melyet 1927. októberében mutattak be Washingtonban.

Kálmán-operettek pesti bemutatóinak sorrendje: Az obsitos (1910), A hollandi menyecske (1921), A bajadér (1922), Marica grófnő (1924), A cirkuszhercegnő (1926), A csikágói hercegnő (1928), Az ördöglovas (1934), A montmartre-i ibolya (1935), Josephine császárné (1937

szolnokiFotó: mek.niif.hu

Cirkuszhercegnő

nagyoperett 2 részben

Zeneszerző: Kálmán Imre

Szövegíró: Julius Brammer, Alfred Grünwald

Fordító: Liptai Imre, Kulinyi Ernő

Átdolgozta: Békeffy István

Karmester: Rácz Márton, Cser Ádám

Rendező: Radó Denise

Fedora hercegnő - Lőrincz Judit, Herczenik Anna

Mr. X, artista - Bot Gábor, Balczó Péter

Sergius Nagyherceg - Bardóczy Attila

Miss Mabel, artista - Kertész Marcella, Pohly Boglárka

Sluckné, szállodatulajdonos - Lugosi Claudia

Tóni, a fia - Király Attila, Hüse Csaba

Petrovics főhadnagy - Barabás Botond

Saskusin hadnagy - Horváth Gábor

Petkusin alhadnagy - Vándor Attila

Pinelli, cirkuszigazgató - Karczag Ferenc

Benelli, bohóc - Ónodi Gábor

Brusovsky báró, adjutáns - Molnár László

Pelikán, főpincér - Mészáros István

Kathy, bárkisasszony - Sárvári Diána

Portás, a cirkuszban - Tárnai Attila

Udvarmester, a Nagyhercegnél - Zelei Gábor

Pincér, a szállodában - Harna Péter

Fiú - Dósa Mátyás

Pikoló - Pap Benjami

További szereplő: Deme Gábor, Molnár Nikolett, Nádai Bea, Lukács István, Nagyhajú Boglárka, Török Anna

Jelmez: Jánoskúti Márta

Díszlet: Csík György

Korrepetitor: Simon Erika

Karigazgató: Rimóczi Mónika

Zenei vezető: Rácz Márton

Koreográfus: Sebestyén Csaba

Koreográfus-asszisztens: Kinczel József

Rendezőasszisztens: Deme Gábor

süti beállítások módosítása