Tudják milyen a dadaista kabaré? - RE: Akció a Pinceszínházban

Február 20-án hétfőn 16.00 órai kezdettel folyatódik a RE: Akció - Művészeti ágak találkozása a XX. század második felének élőművészeti irányzataiban című előadássorozat a Pinceszínházban.

Egy kis akcióművészet-történet

Szkárosi Endre költő, irodalomtörténész, az ELTE BTK egyetemi docense előadása a XX. században kibontakozó avantgárd és experimentális tendenciák egyik fontos jelenségének vizsgálatára vállalkozik: a modern összművészeti tendenciák egyik tartós műfaji dimenziójának, a futurista estektől és a dadaista kabarétól a hatvanas évekbeli happeningen és a Fluxus-eventen át a mai performanszművészetig vezető, nyelvi, vizuális, hangi és gesztuális jellemzőkkel egyaránt rendelkező akcióművészet történetébe és jelenébe kínál bevezetést. Az előadást az ismert költő és performanszművész, Ladik Katalin fellépése követi.
szkarosi_ladik

forrás: Pinceszínház

Miért a téma?

A február 13-tól indult képzőművészeti szabadegyetemhez olyan témakört kerestek, mely kapcsolódik a színházhoz és az előadóművészetekhez, így az úgynevezett élőművészetekre (happening, fluxus, performance, body art stb.) esett a választás.
Ezen művészeti irányzatok a múlt század 60-as, 70-es éveiben születtek Amerikában és Európában.
A dadaizmus, absztrakt expresszionizmus, akciófestészet, pop-art által felvetett, a művészet létére vonatkozó problematika volt a táptalajuk.
Közös jellemzőjük, hogy tagadták a művészet felsőbbrendűségét, így elvetették a hagyományos médiumokat és a művészetet kiterjesztették az élet egészére. Gyakran használták a színház, költészet, építészet, tánc, zene eszközeit. A művészek előszeretettel használták saját testüket médiumként vagy profán hétköznapi tárgyakat. Olyan művészek tartoznak ide mint Allan Kaprow, George Brecht, Yoko Ono, Marina Abramović. Hatásuk nagyon fontos a XX. század második felének és a jelen művészet megértésének szempontjából.

Mi is történik?
Az előadások során a téma magyarországi szakértői és jeles művészek közvetítésével megvizsgálják az átfedéseket a különböző művészeti ágak és az élő művészeti irányzatok között. Sorra veszik a zenével, a színházzal, a tánccal, a költészettel és videóművészettel való izgalmas kapcsolatot. Emellett különböző reprezentációs formákat variálva (video, élő előadás) a közönség nem csak a tudásnak, de magának az élménynek is részesévé válik.

A belépés ingyenes, azonban regisztrációs jegyet kell igényelni a Pinceszínház pénztárában nyitvatartási időben!

süti beállítások módosítása