Zsolnay Fesztivált tervez Márta István

Az április 26-ra tervezett, tíznapos Zsolnay Fesztivál egyedi, Új minőséget fog jelenteni a magyarországi fesztiválpiacon - mondja Márta István, aki február 1-jétől áll a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. élén. Lapszemle.

Részlet a Heti Válasz interjújából:

- Elszakadt már lélekben az Új Színháztól? 
Márta István: Teljes szívemmel itt vagyok Pécsett. Búza téri lakos lettem, próbálom áttekinteni ezt a nagyszerű feladatot. A Zsolnay-negyed több mint 40 ezer négyzetméteres komplexum, melynek a saját kezelésünkben lévő kiállítások mellett része a Zsolnay család mauzóleuma, a planetárium, és vannak bérlőink, mint a Pécsi Galéria, a Bóbita Bábszínház és az egyetem több tanszéke. Emellett az általam vezetett társasághoz tartozik a Kodály Központ, valamint a világörökségi rangú festett sírkamrák. 

martaistvan- A helyi sajtó budapesti ejtőernyősnek nevezte. Mennyire ismeri a várost? 
Márta István: Az 1980-as években többször dolgoztam rendezőként Balikó Tamás meghívására Pécsett. A Cabaret és a Hegedűs a háztetűn kéthónapos próbaidőszaka alatt megismerkedtem a várossal és a környékével. Később a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) kétszer nyertünk az Új Színházzal, és tavaly már a POSZT művészeti vezetőjeként kerestem érdekes, új helyszíneket a városban. Elbűvölt az első találkozás a Zsolnay-negyeddel, attól kezdve mindennap elküldtem a fesztivál külföldi vendégeit, hogy nézzék meg, mert ez közép-európai csoda. 
- Fenntartható Pécsett egy ekkora kulturális komplexum? 
Márta István: Izgalmas kihívás, hiszen évente egymilliárd forintot kell megtermelnünk a bérleti díjakból és a saját bevételekből. A városvezetés és az unió elvárja, hogy évente 150 ezer látogatót hozzunk a Zsolnay-negyedbe. Pusztán Pécsre alapozva ezt nem lehet teljesíteni, ezért kötelességem becsábítani a megyei, régiós látogatókat, és középtávon európai brandet építeni a Zsolnayból, hogy Horvátországban, Szlovéniában, Szerbiában és Ausztriában is bekerüljön a köztudatba a létezése. 
- Milyen nagy dobásokat tervez? 
Márta István: Az egyedi programok mellett a legfontosabb az április 26-ára tervezett, tíznapos Zsolnay Fesztivál, amely egyedi, új színt hoz a magyarországi fesztiválpiacra. Nyáron egy másik fesztivált is rendezünk a családok, főleg a fiatalok részére. A Zsolnay-kerámia a legmagasabb minőséget jelentette: ez az örökség bennünket is kötelez. Könyvtár az égetőkemence belsejében - a Művészeti Kar Zsolnay Vilmos villája, a gyár központi épülete.

Forrás: Heti Válasz

süti beállítások módosítása