Folytatódik a felolvasószínház-sorozat Szatmárnémetiben

Petőfi klasszikus vígeposzával, A helység kalapácsával folytatja felolvasószínház-sorozatát a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulata.

A Galló Ernő rendezte produkció igyekszik közelebb hozni a színházat az irodalomhoz, és a pedagógusok, illetve a diákok segítségére is lehet a klasszikus drámai műfajok tanulmányozásában. Emellett természetesen a dalbetétekkel, élő zenével és klasszikus humorral fűszerezett előadás kitűnő, könnyed szórakozási lehetőséget kínál a színházszerető közönségnek.

Petőfi A helység kalapácsában kora legkedveltebb irodalmi műfaját, az eposzt parodizálja: egyszerű helyszínen élő, banális problémákkal küzdő szereplőket választ, ám mindvégig odafigyel a kellő pátoszra és az elengedhetetlen eposzi kellékekre. A történet nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, ugyanis a romantika korabeli magyar paraszti élet egy szeletét ragadja ki, és emeli hőskölteményi magasságokba.

A_helyseg_kalapacsa_proba_2012-02-14-15-5

A cselekmény vasárnap játszódik, egy falusi istentisztelet után, amikor az ünnepi úrvacsora osztását követően a helység kovácsa, Fejenagy elalszik, és jóval a szertartás vége után ébred fel. A helység kalapácsaként emlegetett atyafi hamar rádöbben, hogy rázárták a templomajtót, és igyekszik megoldást találni problémájára: úgy határoz, leereszkedik a toronyból a harang kötelén. Eközben a falusiak a helyi kocsmában igyekszenek kipihenni az egész heti munka fáradalmait, és ebben segítségükre van szemérmetes Erzsók asszony méltán híres bora. A dolgok akkor kezdenek komolyabbra fordulni, amikor kiderül, nemcsak a bora, hanem a kocsmárosné ötvenöt éves bájai is igen népszerűek a falu férfinépe körében, és a helybeli lágyszívű kántor mellett a templomból kiszabadulni igyekvő Fejenagy is igényt tart a „fiatalasszony” kegyeire. A problémát fokozza, hogy Harangláb, a fondor lelkületű egyházfi nem szívleli a helység kalapácsát, így csakhamar ökölre megy a küzdelem.

A_helyseg_kalapacsa_proba_2012-02-14-15-6

Az előadás szereplői Bessenyei István, Lőrincz Ágnes, Gaál Gyula, Nagy Orbán, István István, Gál Ágnes, Zákány Mihály, valamint Varga Andrea. A díszletet és a jelmezeket Baráth Csaba Attila tervezte, a koreográfiát Nagy Orbán készítette, a produkció zenéjét Szép András szerezte. A zenekar tagjai Bertók Béla, Fejér Kálmán, illetve Margit-Tamás Tibor.

süti beállítások módosítása