Purcarete előadása a Tavaszi Fesztivál vendége

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezendő Nemzetközi Színházi Fesztivál különleges előadásokkal is szolgál a színházbarátok számára. Összeállításunkból kiderül, mit tekinthet meg a közönség.

Nemzeti Színház – Nagyszínpad, március 16. (bemutató) és 17., 19:00

Shakespeare: Hamlet

Rendező: Alföldi Róbert

Díszlet: Menczel Róbert

Jelmez: Nagy Fruzsina

Dramaturg: Vörös Róbert

Szabo_KimmelSzabó Kimmel Tamás (forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

Adott egy fiatalember, aki nagyhírű külföldi egyetem hallgatója. Amikor a fiú elindult szülőhazájából, egy boldog, büszke apát, egy szép és szerető anyát és egy virágzó országot hagyott maga mögött. Hazatérve egy szabadságától megfosztott államot talál, élén a despota nagybácsival és saját anyjával. A fiatalember kutatni kezd, és megérti, hogy a legnehezebb feladatot kell magára vállalnia: feltárni és kimondani a jelen múltban gyökerező összes hazugságát. A fiatalembert Szabó Kimmel Tamás játssza, az anyát Básti Juli, a nagybácsit Makranczi Zalán.

Jegyárak: 4000 Ft

 


Nemzeti Színház – Nagyszínpad, március 20. és 21., 19:00

Itt és most (L'immédiat)

A Compagnie L'immédiat előadása

Alkotó: Camille Boitel

Közreműködik: Marine Broise, Aldo Thomas, Camille Boitel, Pascal Le Corre, Thomas de Broissia, Jacques-Benoit Dardant, Marion Lefebvre

L_immediat1_cVincent_BeaumeTalán mindenkivel előfordult már, hogy úgy érezte, ez nem az ő napja, hogy a tárgyak összeesküdtek ellene, a teste nem engedelmeskedik, kicsúszik a lába alól a talaj, kiesik a kezéből minden, ráomlik a fal, kóros álmosság keríti hatalmába, inog körülötte a világ, megdőlnek a síkok, rémeket lát. Ismerős, ugye? A Franciaországban igencsak közkedvelt új cirkusz emlőin nevelkedett Camille Boitel ezt a tapasztalatot foglalja színpadi keretbe. Fifikás szerkezeteket eszkábál, kiöregedett, látszólag hasznavehetetlen bútorokat és lomokat – foghíjas létrákat, kiselejtezett talicskát, kartondobozokat, műanyag palackokat, színevesztett szekrényeket és még sorolhatnánk – tornyoz egymásra, amelyek között a legváratlanabb pillanatokban tűnik fel egy-egy hasonmás vagy tükörkép, mint megannyi huncut lidérc. Elég pár másodpercnyi figyelmetlenség, egy apró mozdulat, hogy a kényes egyensúly kibillenjen – vagy csak az érzékelés játéka mindez? A hétfős csapat könnyed (de cseppet sem könnyű!) mutatványokkal példázza, hogy nem egyszerű és magától értetődő dolog ám enni, inni, felöltözni, levelet írni, sőt, akár csak két lábbal megállni a földön. Akik szerint az ördög a részletekben lakozik, azok biztosan nem fognak csalódni, hiszen a fizikai színház és a kortárs cirkusz e burleszkszerű egyvelege bőségesen kínál számukra fürkésznivalót. 8 éves kortól gyerekeknek is bátran ajánljuk.

Camille Boitel az ifjú cirkuszi tehetségek legfontosabb franciaországi fóruma, a Jeune Talents Cirque 2002-es felfedezettje, előadásaival azóta is járja ország-világ fesztiváljait.

Jegyárak: 4500, 3000, 2000, 1800 Ft

 


Nemzeti Színház – Nagyszínpad, március 23. és 24.,19:00

Caragiale: Farsang

A Radu Stanca Nemzeti Színház (Nagyszeben) előadása

Rendező: Silviu Purcărete

Közreműködik: Marius Turdeanu, Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Liviu Pancu, Adrian Matioc, Nicu Mihoc, Cristina Ragos, Raluca Iani, Serenela Mureşan, Cristian Stanca, Vecsei Pali, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Edi Pătraşcu, Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Viorel Raţă, Cristina Stoleriu, Sânziana Stan, valamint Bunny, a kutya

Közreműködő zenészek: Vlad Robaş, Tomohiko Kogi – hegedű, Ungvári Éva – furulya, Boldizsár Emőke – fuvola, Ema Veţean, Veronica Arizancu – altszaxofon, Claudiu Fălămaş – trombita, Codruţa Vasiu – harmonika, Liviu Vlad – dobok

Díszlet: Dragoş Buhagiar

Fény: Silviu Purcărete, Dragoş Buhagiar

Zene: Vasile Şirli

Farsang1_costin_chesnoiu

Esendő, hétköznapi figurák, dupla szerelmi háromszög – szigorúan házasságon kívül, vagyis elvileg tényleg senki nem tartozna elszámolással senkinek, hacsak nem a külvárosi nép minden fogfájását kezelő, korosodó borbélynak. És ha az nem lenne elég, hogy saját boldogságát vagy boldogulását féltve eleve mindenki összekever mindenkit mindenkivel, időközben megkezdődik a farsangi mulatság, ahol hűséges és hűtlen szeretők egyaránt (beszédes) jelmezbe bújnak, sőt, még maskarát is cserélnek. De persze minden jó, ha jó a vége... Dupla csavaros, vérbő komédia a 19. század végéről (olvasásra Parti Nagy Lajos Karnebál című magyarítását ajánljuk), látványvilágában is kristálytiszta előadás egy ereje teljében lévő társulattól és rendezőtől, akinek a keze alatt szomorkás bohócbanda fújja a talpalávalót vagy épp a csatakürtöt.

Silviu Purcărete (1950) munkáit nemcsak Romániában, de szerte a világon ismerik, hiszen Craiova, Bukarest, Constanţa és Szeben mellett rendezett többek között Ausztriában, Luxemburgban, Norvégiában és Portugáliában, dolgozott a Royal Shakespeare Company társulatával, valamint két alkalommal is vendégszerepelt az avignoni fesztiválon. 1992-től a bukaresti Bulandra Színház művészeti vezetője volt, 1996-tól pedig öt évig igazgatta a limoges-i Théâtre de l’Uniont. Az Európai Színházi Unió tagja.

Purcărete Magyarországon sem ritka vendég: 2005-ben a Katona József Színházban megrendezte Shakespeare Troilus és Cressida című tragédiáját, többször is vendégszerepelt a gyulai Shakespeare Fesztiválon és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Színházi előadás román nyelven, magyar feliratozással.

Jegyárak: 6500, 4500, 3000, 2000 Ft

 


Művészetek Palotája - Fesztivál Színház, március 21., 19:00

Korngold: A halott város

A debreceni Csokonai Színház előadása

Paul: Nyári Zoltán

Marietta, táncosnő / Marie, Paul elhunyt feleségének szelleme: Rálik Szilvia

Frank, Paul barátja / Fritz, a Pierrot: Massányi Viktor

Brigitta , Paul házvezetőnője: Bódi Marianna

Juliette, táncosnő: Balla Melinda

Lucienne, táncosnő: Rendes Ágnes

Gaston, táncos / Victorin , a rendező: Cselóczki Tamás

Albert gróf: Böjte Sándor

Színészek: Bakos-Kiss Gábor, Tóth László, Kiss Gergely Máté, Mercs János, Szűcs Kata, Szalma Noémi

    

Vezényel: Kocsár Balázs

Közreműködik: Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Csokonai Színház Énekkara, a Bányai Júlia Általános Iskola gyermekkara

Díszlet: Dmitrij Kosztyuminszkij

Jelmez: Bánki Róza

Videó: Jóvér Csaba

A rendező munkatársa: Bakai Barbara

Rendező: Vlad Troickij

Opera három képben, német nyelven.

Jegyárak: 5000, 4000, 3000 Ft

süti beállítások módosítása