Egy híres beugróról - Zolnay Zsuzsára emlékezünk

Nyolcvan éve, 1932. február 18-án született Zolnay Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzeti Színház örökös tagja.

Pályájáról:

Középiskolás éveinek vége felé a versmondás szeretete irányította a színi pálya felé. Egy országos versenyen Latinovits Zoltán mögött végzett a második helyen, később megnyerte a középiskolások országos szavalóversenyét.

kettenZolnay Zsuzsa; Berek Katalin az Irkutszki történetben, 1960-ban

1951-ben több ezer jelentkező közül vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. A háromfordulós felvételi vizsga után kilencvennyolcan kezdhették el a tanulmányaikat, közülük a diplomáig tizenhatan jutottak el. Zolnay Zsuzsa 1955-ben végzett Rádai Imre, Sulyok Mária és Básti Lajos tanítványaként Földi Terivel, Kállai Ilonával, Schubert Évával, Horváth Gyulával, Nagy Attilával együtt.

bastival

1974, Básti Lajossal Gorkij Jegor Bulicsov és a többiek című drámájában a Nemzeti Színházban

Friss diplomásként - zsebében a Nemzeti Színházhoz szóló előszerződéssel - egy évadot Miskolcon töltött, ahol jobbnál jobb szerepeket kapott. Az 1956-os szezont már a fővárosban töltötte az ország első társulatának tagjaként, a Nemzeti Színházhoz haláláig hű maradt, 1989-ben örökös tag lett.
Zolnay Zsuzsa jellemformáló készségét, sokoldalúságát főként karakterszerepekben kamatoztatta. Játszotta Évát (Az ember tragédiája), Antigonét, Szakhmárynét ( Úri muri), Titániát (Szentivánéji álom), Capuletnét (Rómeó és Júlia), Kossuthnét (Fáklyaláng). Egy időben Sopronban is játszott, a beteg Schubert Éva szerepeit vette át a Petőfi Színházban. Filmen kevesebbet láthatta a közönség, pedig bátyja, Zolnay Pál filmrendező volt. Kisebb-nagyobb szerepeket kapott a Mici néni két élete, Az örökös, a Déryné, hol van és a Szeleburdi vakáció című filmekben. 
A híres, nagy beugrók közé tartozott, egy-két nap alatt képes volt elsajátítani olyan szöveget, amelyet a társulat hónapokig próbált. Egész életében kiemelkedett színésztársai közül szép beszédével. Művészi pályáján végig jelentős szerepet játszottak a versek, többször végigjárta az országot és a határon túli magyarlakta területeket műsoraival.

csalas
A család

Zolnay Zsuzsa a színészóriás Básti Lajos felesége volt. Lányuk Básti Juli Kossuth-díjas színésznő, a hazai színművészet jeles alakja.
Művészi munkáját 1974-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, az epizodistáknak járó, Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat 2001-ben kapta meg. Budapesten hunyt el 2011. április 28-án.

zsuzsamagarol

Zsuzsa magáról

Múltidéző fényképek:

foiskola

1.

lujza

2.

harom

3.

negy

4.

Forrás: OSZMI, Színház.hu

süti beállítások módosítása