Galkó Balázs: egy művész nem pusztít

 Dörner György felbontotta Galkó Balázs határozatlan idejű szerződését az Új Színházzal. A teátrumban 13 éve tag Galkó az új vezetés ellen nem szólalt fel, ám az utóbbi hónapok demokratikus tüntetésein kivétel nélkül jelen volt. A színész azonban reménykedett, hogy belefér a szép új világba, még akkor is, ha a szegények, a sajtószabadság vagy épp József Attila szobráért emel szót. Lapszemle.

A Népszava cikkéből:

Galkó Balázs a Népszavának úgy nyilatkozott, Dörner György semmivel sem indokolta, hogy felbontja a szerződését, egyszerűen nem kell neki. 

Az az indok, miszerint "itt mostantól csupa olyan ember lesz a társulat tagja, aki hisz Istenben" 
Galkó szerint csak egy mondat. Azt is elárulta, hogy nem érte váratlanul a beszélgetés, dee titkon reménykedett abban, hogy belefér ebbe a szép új világba. "Én a szegények mellett, a szólásszabadság mellett, a demokrácia mellett meg József Attila mellett felszólaltam néhányszor. Dörnerék ellen azonban soha nem nyilatkoztam, bevallottam, "kenyérgyáva vagyok". (....) Csöndbe akartam én maradni, de egyszer csak el akarták vinni a József Attila-szobrot, muszáj volt megszólalni, aztán a Klubrádiót akarták elhallgattatni, az ottani tüntetésen már fel is szólaltam, aztán amikor a Nagy Navarró Balázsékat abban akarták megakadályozni, hogy éhezzenek, hogy maradhattam volna csöndben? De a Kerényi-féle képeket hagytam volna szó nélkül, vagy ne mentem volna ki tüntetni a köztársaságért az Opera elé?" - tette hozzá Galkó Balázs, aki szerint "nem tudni, hogy a főideológus sajnálatos halálával milyen vákuum keletkezett a vezetőség agyában". 

galko

"Amíg nem jelenik meg olyan színielőadás, melynek az eszméivel nem lehet egyetérteni, addig az Új Színház esztétikai kérdés. Ám a morális fenyegetettség tagadhatatlan. Rossz érzéssel töltött el, hogy Dörner jelen volt az uniós zászló elégetésénél. Egy művész nem pusztít" - fogalmazott az Új Színház távozó színésze.

A kérdésre, van-e ajánlata Galkó úgy felelt,
nincs, és nem is lesz. "Minden színház tele van, rengetegen vannak munka nélkül, 62 éves vagyok, mire várjak?

" - összegzett Galkó.

Forrás: Népszava

süti beállítások módosítása