Meghalt Lengyel Pál

Hosszan tartó betegség után, életének 69. évében elhunyt az egri Harlekin Bábszínház igazgatója, Lengyel Pál.

palibacsi

"A Harlekin olyan ügy kellene, hogy legyen valamennyiünk számára, amire bármennyi időt érdemes szánni. Bármikor, az olykor komoly nehézségeket jelentő körülmények ellenére is. Sok eseményen, rendezvényen, szakmai összejövetelen együtt kellene részt venni. Esetleg együtt szórakozhatunk is. Elkerülhetetlen, hogy ezekről az eseményekről ne beszéljünk. Biztosan lesz véleményünk. Remélhetőleg eltérő véleményünk. Remélhetőleg viták is lesznek. Minél nagyobb viták, annál jobb. Vélemények alakulhatnak ki és érvek csaphatnak össze és mindeközben alakulunk, csiszolódunk, meggyőzzük egymást és összeveszünk egymással. S ha mindez megtöténik, kialakulhat egy közös szemlélet, egy hasonló érdeklődési kör, egy közel hasonló ízlés, egy művészileg hasonlóan gondolkodó együttes." (Lengyel Pál, forrás: Báb-Tár) 

Hivatásos rendezőként pályáját a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte. Innen az Állami bábszínházba - jelenleg Budapest Bábszínház - szerződött, ahol 2003-ig rendezőként dolgozik. Elsősorban kortárs magyar szerzők műveit állította bábszínpadra, illetve színpadra. Budapesti munkája mellett gyakran vállalt vendégrendezést vidéki bábszínházakban és színházakban. Rendezései mellett több helyen is tanított és vezetett különböző kurzusokat bábszínészetből és színészmesterségből.
1997-től a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke volt. 2003-ban Blattner Géza-díjjal tüntették ki.
Ugyancsak 2003-tól volt az egri Harlekin Bábszínház igazgatója. Helyét Bal József vette át, aki jelenleg megbízott igazgatóként dolgozik az intézmény élén.

"Azt gondolom, hogy Lengyel Pál a bábos világ egyik legnagyobb tudású alakja volt, szenvedélyesen szerette a szakmát, amelyre nagy rálátása nyílt, hiszen a Magyar Bábművészek Szövetségének elnökeként is dolgozott. Noha idősebb korosztályba tartozott, az újdonságok iránt is fogékony maradt. Halálhíre igazán megrázó" - nyilatkozta Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatója a Színház.hu-nak.

Színház.hu

süti beállítások módosítása