Ókovács megmentene 32 embert - Levelet írt Réthelyinek

A tervezettnél kevesebb státusz megszüntetését javasolja az Operaház kormánybiztosa, aki úgy véli, veszélybe kerülhet a dalszínház működése, ha túl sok embert bocsátanak el.

Januárban kezdődött és szerdán ért véget az első körös egyeztetés a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa és a szakszervezetek között az áprilisban esedékes létszámleépítésről. A fenntartó jelentősen csökkentette az intézmény költségvetését, ezért csaknem több mint kétszáz státuszt meg kell szüntetni - bár a pontos számról még nincs végleges döntés.
Ókovács Szilveszter, az Operaház kormánybiztosa a 180 percben emlékezetett rá, a leépítésekről kormányhatározat rendelkezik, vitatkozni csak az elbocsátások mértékéről lehet, meg lehet próbálni "csiszolni" az adatokon. Mint a dalszínház vezetője elmondta, a munkahelyi érdekképviselettel szerdán nem sikerült megállapodniuk abban, hogy közösen küldjenek levelet az ügyben a nemzeti erőforrás miniszternek. A kormánybiztos és a munkavállalók képviselői legközelebb pénteken találkoznak. Ókovács Szilveszter ettől függetlenül írni fog Réthelyi Miklós tárcavezetőnek, akit arra kér, az Operaház státuszainak számát ne 668-ban, hanem 700-ban határozza meg az idei évre. A minisztérium korábban 217 státusz megszüntetését rendelte el, de ebben 40 betöltetlen operaházi álláshely is benne van, ami azt jelenti, hogy nagyjából 180 embert kellene elküldeni.

okovacsÓkovács Szilveszter hangsúlyozta, a tárcavezetőnek szánt levélben 145 betöltött státusz leépítésére tesz javaslatot, ami reményei szerint a miniszter számára is elfogadható lesz. A korrekcióra azért is szükség lenne, mert az Operaház a leépítéssel az úgynevezett biztonsági tartalékon túl is veszítene embereket, vagyis megtörténhetne, hogy a valamiért ideiglenesen kieső kollégákat nem lenne kivel pótolni. "Ez biztonsági ügy ... Azt nem akarom, hogy kitegyük az Operaházat a leállás veszélyének".
Ezzel a korábban tervezettnél kisebb mértékű elbocsátással az Operaház biztonságosabban tudna működni és a kért megtakarítást is teljesíteni lehetne - tette hozzá a kormánybiztos. Az Operaház a megvonások nagy vesztese, azok aránya az intézmény esetében több mint 30 százalék. A dalszínház idén 1,7 milliárd forinttal kevesebb állami támogatást kap, a járulék- és bérkeretből 815 millió forint hiányzik, amit a leépítések révén meg kell takarítani - mondta a kormánybiztos.
Ókovács Szilveszter szerint a távozók többségének 4-8 havi felmentési ideje lesz, ezen kívül az utolsó munkában töltött napon ugyancsak 4-8 havi végkielégítés is jár nekik. Az elbocsátottak nem jelentéktelen része pedig vissza fog szerződni az Operaházhoz, például a magánénekesek. "Amit lehet megteszünk az elküldött munkatársainkért is." Az elküldött munkatársak segélyezésére alakulni fog egy alap, amelyet a tervek szerint egy előadás bevételével is gyarapíthat majd az intézmény. A visszaszerződő kollégák a majdan megnyíló és az Operaházhoz tartozó Erkel Színházban kaphatnak munkát, ahová 100-130 munkatársat kell felvenni. "Ugyanakkor az is tény, hogy én nagyon szívesen hangoztatom, és hiszek is benne, hogy az Erkel Színház december 8-án megnyisson, de Isten és a közbeszerzés kezében vagyunk. A közbeszerzések eljárási rendje miatt nem lehet ma tudni, hogy az Erkel Színház mikor fog megnyitni" - mondta Ókovács Szilveszter.
Azzal kapcsolatban, hogy miközben 815 milliót kell a béreken spórolni, a végkielégítésekre azonban több mint egymilliárd forintot különítettek el, és később újra alkalmazhatják a most elbocsátottakat, a kormánybiztos azt mondta, ettől még el lehet érni megtakarítást. Ha ugyanis nem lehet tudni, hogy mikor nyit újra az Erkel Színház, és mikor kell a többletlétszámnak munkába állni, "akkor még az is lehet, hogy egy-két évet megspórol azzal a kormányzat, hogy ha az Operaházlétszámát alacsonyabban tartja, és majd akkor bővíti, ha arra valóban szükség lesz".

Forrás: híradó.hu

süti beállítások módosítása