Diplomamunkából gyermekelőadás és oktató anyag Szabadkán

Vörös Imelda, a szabadkai Gyermekszínház színésznője óvópedagógiai diplomamunkának környezetvédelmi témájúszínházi gyermekelőadást készített, a monodráma annyira jól sikerül, hogy hamarosan délvidéki tanárok továbbképzésén is felhasználják.

A szabadkai tanítóképző óvodapedagógusi szakán végzett Vörös Imelda munkájának tematikája és a belőle született előadás, A nyolcadik napon című monodráma annyira sikeresnek és időszerűnek bizonyult, hogy március 10-én Szabadkán egy pedagógusoknak szóló szemináriumon is bemutatják - írta honlapján a Magyar Szó című délvidéki napilap.

s09imelda Az eredetileg kisiskolásoknak szóló, környezetvédelmi témájú előadásnak "nincs szövege", nem hangzik el benne beszéd, a hangsúly a körülöttünk fellelhető anyagokon van: a textilen, a papíron, a műanyagokon. Ezekből "teremtődik" meg a kutya, a földanya, az ember a színpadon. 
Vörös Imelda, a monodráma szerzője és Veres András rendező az előadás címével is a bibliai teremtéstörténetre utal: Isten hat nap alatt teremtette a Földet, a hetedik napon megpihent, ugyanakkor folytatásként a nyolcadik nap számukra az, amitől mindannyian rettegünk: a világvége. 
A Vajdasági Pedagógiai Intézet márciusi szemináriumán továbbképzési céllal mutatják majd be darabot. A produkció után pedig az óvodapedagógusok és tanítók az előadásban látott anyagokról és a környezetre gyakorolt hatásukról hallhatnak előadást, amelyet a későbbiekben hasznosítani tudnak majd óvodásaik és diákjaik környezettudatos nevelésében.

Az egynapos program a Turul nevet viseli. Imelda elmondta, azért választotta ezt a nevet, mert a turulmadár igen éleslátású. 
– Járjunk nyitott, éles szemmel, és vegyük észre a környezetünk problémáit, halljuk meg, ha segítségért kiált! – mondta Imelda, akitől azt is megtudtuk, hogy ezt a programot március 24-én Kruševacra is elviszik, azzal, hogy ott majd felvételről megy a színházi előadás, s tervek között szerepel, hogy talán Magyarkanizsán is megszervezhetik.

süti beállítások módosítása