Elkeltek a balettcipők - Gálaestet rendeztek az Operában

Hatvan már befutott, valamint nemzetközi hírnévre törő operaénekes és balettművész lépett színpadra a Magyar Állami Operaházban szombaton este: a gálaesten, ami egyben jótékonysági árverés volt. Az estet az m1 és a Duna sugározta. A jótékonysági gálaestről felvételt készített az MR3-Bartók rádió is, amelyet teljes terjedelmében március 14-én tűz műsorára.

60 magánénekes és magántáncos lépett színpadra az operaházi gálaesten,  valamennyien felajánlották, hogy gázsi nélkül szerepelnek. A megbízott főzeneigazgató, Héja Domonkos mellett Medveczky Ádám, Kovács János, Kesselyák Gergely és Dénes István vezényelte a jeleneteket, a Mozart-blokkot az Arabella című Richard Strauss-opera betanítása miatt Budapesten dolgozó Stefan Soltész vállalta. Az Erkel-, Puccini-, Bizet-, Johann Strauss- és Verdi-művek részleteinek sorozatát a Falstaff záró fúgájával fejezték be. Mások mellett Bándi János, Wiedemann Bernadett, Cser Krisztián, Kertesi Ingrid, Celeng Mária és Lukács Gyöngyi is énekelt az esten.

Az árverésre számos érdekes tárgyat sikerült összegyűjteni: Popova Aleszja és Volf Katalin egy-egy pár dedikált spicc-cipőt ajánlott fel, több nagyszabású, híres jelmezt is elárvereznek, például A rózsalovag korábbi előadásából a Tábornagyné rokokó ruháját vagy A szöktetés a szerájból című Mozart-daljátékból Belmonte bársony kabátját. Az egyik aukciósház Rudnay Gyula tájképét, egy galéria Baska József festményét ajánlotta fel licitre. A bevétel az Erkel Színház felújítására szánt állami forrást egészíti ki.

A kormánybiztos ennek kapcsán korábban megjegyezte: bizonyos tenderek szövegezése folyik, de a közbeszerzési eljárások várhatóan az Erkel Színház esetében is igen huzamosak, ő mindent megtesz a lehetséges rövidítés érdekében. Érdemi munkálatok azonban csak nyártól indulhatnak. Ennek ellenére szeretné egy Háry János-előadással 2012. december 8-án, a 101. évfordulón megnyitni a házat.

Az est képei:

1erkel

Miklósa Erika operaénekes és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa beszél a színpadon az Erkel Színház felújításáért tartandó jótékonysági gálaesten a Magyar Állami Operaházban.

2erkel

A Nemzeti Balett táncosai palotást adnak elő a Hunyadi Lászlóból az Erkel Színház felújításáért tartandó jótékonysági gálaesten a Magyar Állami Operaházban.

3erkel

A Magyar Nemzeti Balett előadásában Gershwin: Who cares? -t táncolják, középen Bajári Levente szólóbalettje a színpadon az Erkel Színház felújításáért tartandó jótékonysági gálaesten a Magyar Állami Operaházban.

4erkel

Seregi László Kossuth-díjas táncos, koreográfus, Schmitt Pál köztársasági elnök, Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Bécsi Operaház örökös tagja és a Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára beszélget a Vörös szalonban.

5erkel

Frankó Tünde énekli, Mascagni: Parasztbecsület Santuzza áriáját.

6erkel

Telt ház a gálán.

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása