Josha - lengyel vendégtánc a Bakelitben

Március 7-én és 8-án lesz látható a Bakelitben "Josha" címmel Joanna Leśnierowska lengyel táncművész szólóelőadását, Ladjánszki Márta koreográfiájával és rendezésében.

“Ladjánszki Márta darabjaitól általában ’befordulós’ leszek, és nem azért, mert ’befordulós’ darabok. Sokkal inkább azért, mert nagyon mély darabok. Olyan témáról mesél, olyan kérdéseket feszeget, és olyan mélyről hozza föl mind magából, mind alkotótársaiból, vagy táncosaiból a válaszokat, válaszcsírákat, hogy az nagy figyelmet kíván. És persze bennem is megrezdülnek/megpendülnek a hasonló szálak, a hasonló mélységek érintődnek.“ (részlet Seszták Ágota írásából)

Az alkotókról:

Joanna Leśnierowska dramaturg, tánckurátor, író és előadóművész; 2004-ben alakította ki az első állandó lengyel táncteret a Stary Browar Művészeti Központban, Poznańban, ahol avantgard külföldi koreográfusokkal dolgozik együtt, valamint intenzíven támogatja a lengyel táncművészek továbbfejlődését. A Stary Browarban végzett kurátori munkája mellett Joanna művészoktatóként vesz részt a SOLO PROJECT programban, dramaturgként, előadóként és előadóművészi partnerként együttműködik lengyel és külföldi koreográfusokkal (pl: Janusz Orlik/PL, Renata Piotrowska/PL, Arkadi Zaides/IL, Minimetal/CH, Lia Haraki/CY). 2003-2009 között részt vett a Gymnastic Society (előadói kollektíva és egyesület) létrehozásában. 2011-ben mutatkozott be, mint koreográfus a “Reconstruction” című darabbal. A “Josha” az első közös munkája Ladjánszki Mártával.

Joanna_LesnierowskaJoanna Leśnierowska (forrás: images.google.com)

Ladjánszki Márta kortárs tánccal foglalkozik Budapesten, mint független koreográfus és táncos. Keresi a lehetőségeket, hogy megmutassa művészetét azoknak, akik érdeklődnek munkája és az emberi testről való gondolkodása iránt.

Ő magából a testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki más (nem csak külsőleg), és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet.

"A test a személyiség látható formája." (Mary Starks Whitehouse)

Varga Zsolt zenész, zeneszerző, mozgásművész az improvizatív zenével az MCLoecky zenekarban kezdett el foglalkozni, majd a Bálványos Társulattal tagjaként több irodalmi, képzőművészeti és mozgásművészeti együttműködés kezdeményezője és résztvevője volt. Jelenleg a Desert Chaos és a Limited Timpani zenekarokkal játszik elektroakusztikus improvizatív zenét, és az utóbbi években rendszeres közreműküdője Ladjánszki Márta kortárs táncelőadásainak.

JOSHA

Az L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület és az Art Stations Foundation koprodukciója

A fabrik Potsdam és a VARP-PA 2012 Artists in Residence Programm támogatásával

rendező/koreográfus: Ladjánszki Márta (H)

táncolja: Joanna Leśnierowska (PL)

zeneszerző/előadó: Varga Zsolt (H)

fénytervező: Tomáš Morávek (CZ)

külön köszönet: Kókai János (H), Koroknai Zsolt (H), Kozár Edit (H)

kosztüm: Butterfly, Manier - Németh Anikó (H)

BEMUTATÓ:
2011. március 7-8. 20 óra
Bakelit M.A.C.
(1095 Budapest, Soroksári út 164.)

süti beállítások módosítása