Mozart után majdnem szabadon: Varázsfuvola gyerekeknek

Az ősszel már mutatott be gyermekeknek szóló előadást a békéscsabai Jókai Színház, az évad második felében ismét a legfiatalabbakra gondol a társulat - ezúttal egy operával. Február 21-én mutatja be a színház a Mozart Varázsfuvolájából készült átiratot Szalma Dorotty rendezésében.

papageno

Csomós Lajos Papageno szerepében és Gulyás Attila Tamino szerepében

A színház ajánlója:

Nem akármilyen Varázsfuvolát fognak látni a színházba érkezők, annyit megígérhetünk. Szalma Dorotty rendező izgalmas, igazi huszonegyedik századi előadásban jeleníti meg számukra a nagy klasszikus egyik legismertebb, s valljuk be, nem feltétlenül gyerekeknek szóló, művét. Tamino és Pamina, Papageno és Papagena, az Éj királynője és Sarastro új, a mai korhoz hangszerelt zenei alapokra énekli rá a sokak által ismerhetett áriákat, megkönnyítve ezzel a mű befogadását. Számos változtatás és formai, felfogásbeli újítás frissíti fel a színpadi világot, ezekről azonban – hogy a meglepetést ne lőjük le előre – most nem beszélünk. Csak annyit árulhatunk el, aki már ismeri a művet, az nagyon el fog csodálkozni a feldolgozást nézve, aki még nem ismeri, annak igazi zene-meseország, szinte szürrealista világ tárul a szeme elé.

szalmadorotty

Szalma Dorotty rendező

Zene soha sem sértheti a fület, a zene csak szórakoztathat!" – ez a gondolat hajtotta a géniuszt,  Wolfgang Amadeus Mozartot egy életen át, s a mai napig érezhető mindez halhatatlan alkotásaiban. Zenéje olyan élénk és szép, hogy hallgatóját rabul ejti, nem engedi szabadon. Munkái a legmodernebb popzenében tükröződnek vissza. A Békéscsabai Jókai Színház most egy merész gondolatot valósít meg: Mozart csodálatos zenéjét modern elemekkel dúsítva teszi gyermekelőadássá a valójában felnőtteknek szóló operamesét.

Az Éjkirálynő megbízza Taminot lánya, Pamina megmentésével, akit Sarastro, a szörnyeteg elrabolt. Tamino mellé ad egy hű barátot, Papagenót, aki segíti őt ebben a veszélyes kalandban. Tamino, akit lelkesedése, kitartása és bizalma vezeti útján, vándorlása során fura állati lényekkel találkozik, próbatételek sorát kell leküzdenie. De a szerelemhez vezető út bonyodalmai és Sarastro megmutatják neki, hogy a látszat csal, az igazság sohasem egy oldalon, hanem valahol középen rejtőzködik. Február 21-től Mozart utolsó, leghíresebb operáját láthatják a kedves nézők a Jókai Színház színpadán, 4-99 éves korig.

varazsfuvola

Gubik Petra  Pamina és Vadász Gábor Monostatos szerepében

Főbb szerepekben: Fábry Gabriella, Gábor Géza/Altorjay Tamás, Gubik Petra, Gulyás Attila, Kara Tünde, Csomós Lajos, Vadász Gábor

Rendező: Szalma Dorotty

Bemutató: 2012. február 21. 15 óra

Jókai Színház, Nagyszínpad

süti beállítások módosítása