A legendás DV8 játékával nyit a Temps d’Images Fesztivál

2012. február 22. és március 18. között újra eljön a képek ideje, azaz a Képek Ideje – Temps d’Images Fesztivál a Trafóba és vele csupa különleges vizuális megoldásokkal, a mozgókép és előadóművészet interakciójával foglalkozó produkció.

A programról

A fesztivál nyitányaként 7 év után újra Budapestre érkezik a világhírű fizikai színházi társulat, a DV8, ráadásul itt lesz személyesen Lloyd Newson, a társulat vezetője is! Majd jön a Panodráma Szóról szóra című verbatim színházi produkciója valóságtöredékekkel és videókamerákkal a színpadon, márciusban pedig ismét a Trafó nagytermének közepén vet(ít) árnyékot és fényt az olasz Muta Imago, de lesz különleges vetítéssel kísért gyerekelőadás  a Forte Társulattal, visszatér a Krétakör nagy sikerű összművészeti trilógiája, a Krízis, sőt bemutatásra kerül egy izgalmas Hamupipőke-adaptáció is, szereplők/ színészek nélkül. Ráadásul a fesztiválprogram részeként március 9-én nyílik a Trafó Galéria Andreas Fogarasi-kiállítása is, Vasarely Go Home címmel, a mozi szerelmesei pedig kiváló ARTE filmeket nézhetnek majd a Művész Moziban.

A Temps d’Images-ról

A Képek Ideje - Temps d’Images Fesztivál 2002-ben jött létre az ARTE kulturális televízió és a franciaországi Ferme du Buisson kortárs művészeti központ kezdeményezésére, és az utóbbi 9 évben kiterjedt európai hálózattá nőtt mind az alkotók együttműködése, mind az előadások áramlása tekintetében. A budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában idén immár hetedik alkalommal találkozhat a közönség a színpadi és képi művészet kereszteződésével kísérletező művekkel.

A fesztivál két alapítója, hat partnerintézménye, két társult tagja és egy Európán kívüli partnere (összesen 10 ország) a kezdetektől fogva kitöltötte az alapötlet adta teret: programigazgatóik merészen válogattak az új lehetőségeket kutató alkotók és alkotások közül, országonként hozzáadva a fesztiválhoz saját ötleteiket, tapasztalatukat és persze különböző kulturális értékeiket. A fesztivál elkötelezett a kutatás és az innováció mellett, a cél mindenekelőtt: szoros és termékeny kapcsolatot teremteni színpad és vizualitás között; előadóművészeti formákat és mozgóképet ötvöző produkciók létrehozásával.

10_Performers_Ira_Mandela_Siobhan_Hannes_Langolf_Photographer_Stephen_Berkeley-White_s

A Temps d’Images hálózat tagja a belga Les Halles de Schaerbeek, a francia La Ferme du Buisson, a német Tanzhaus Düsseldorf, a román Artlink, a litván Von Krahl Theater, a török Garajistambul, az olasz Romaeuropa, a lengyel Centrum Sztuki Wspólczesnej Zamek Ujazdowski, a portugál Duplacena és a kanadai Usine C.

Beszélhetünk erről? / Can We Talk About This? - Alkotók a DV8 előadásáról

2012. február 22-24. 20:00, Trafó

Figyelem, az előadás a társulat kérésére PONTOSAN a meghirdetett időpontban, 20.00-kor kezdődik!

Az előadásban meztelenség, durva nyelvhasználat és esetenként morálisan sértő jelenetek is előfordulnak.

„Rém egyszerű nem felháborodni egy könyvön. Csak be kell csukni." (Salman Rushdie)

Szólásszabadság, cenzúra, vallás. Aktuális témák ezek mostanában. Mi pedig sokféle eszközzel próbáljuk kifejezni a gondolatainkat, a véleményünket erről. Most meg fogjuk próbálni egy szokatlan formában: a legendás DV8 társulat verbatim tánc-színházi produkciójával.

A 2011 őszén Ausztráliában bemutatott előadás témája a multikulturalitást érintő jogszabályok, a szólásszabadság, a cenzúra: Salman Rushdie könyveinek 1989-es elégetésétől, Theo Van Gogh holland filmrendező meggyilkolásán át, a Mohammed-karikatúrák körüli 2005-ös botrányig sok esemény történt az utóbbi évtizedekben, amelyek kultúrával, művészettel és a szabadságjogokkal kapcsolatos politikát alakítják.

A DV8 legújabb darabja a kockázatvállalásról (is) szól, kockázatvállalásról a szó fizikai és esztétikai értelmében egyaránt. Lloyd Newson és társulata arra tesz kísérletet, hogy átlépje a tánc és a színház közötti határmezsgyét, hogy méltósággal, egyértelműen, de nem nagy hangon álljon ki a gondolatok és érzelmek szabad áramlása mellett, hogy egyszerre legyen radikális és közérthető, és hogy minél szélesebb közönséghez eljuttassa üzenetét.

11_Performers_Kim_Jomi_Fischer_Hannes_Langolf_Photographer_Oliver_Manzi_s

1986-os megalapítása óta a DV8 a világ vezető fizikai színházi társulataként szerzett hírnevet. Az utóbbi években az angol csoport dokumentarista stílusú produkciók felé fordult, amelyekhez archív dokumentumokat és élő interjúkat használnak fel.

Február 23-án, csütörtökön 18:30-tól a világhírű rendezővel, Lloyd Newsonnal Lévai Balázs szerkesztő-riporter beszélget a Trafó Galériában. Az angol nyelvű beszélgetésre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

süti beállítások módosítása