Rendelj színészt a lakásodba! - 50. előadás

A Kaposváron végzett színészekből alakult Dollár Papa Gyermekei akciócsoport Ibsen Hedda Gablerjét feldolgozó Ibsent a nappalimba című megrendelhető előadása február végén 50. alkalommal kerül bemutatásra.

A színház házhoz megy

A társulat a jubileum alkalmából új előadással készül. Március 8-án, nőnapon tűzik először műsorukra „A színház házhoz megy” sorozat keretein belül, Lessing Emilia Galotti című szomorújátékát. A megrendelhető, mindig más lakás vagy családi ház tereire adaptált formának köszönhetően igazi helyspecifikus előadás jön létre a házigazda saját nappalijában. A cél kevésbé játszott klasszikusok közérthető, mai nyelvezetű bemutatása. A hangsúly nem az irodalmi „alapanyagon”, hanem az abból fakadó helyzeteken van.

"Célunk az, hogy bebizonyítsuk a játékos kedvű ingatlan tulajdonosoknak, hogy színpad és jelmezek nélkül is valódi színházi élményt élhetnek át a saját nappalijukban. Arra keressük a választ, hogy miként tudjuk a színház eszközeivel, a lakói által jól ismert környezetet színházi térré alakítani valamint arra, hogy miként válik fikcióból valóság. A házigazda így a saját lakására, életére kívülállóként tud pillantani. Sok a lusta néző és mi megértjük őket. Jobb lenne otthon, melegítőben, ismerősök, barátok vagy a család tagjai között lenni? Mi ennek a lehetőségét kínáljuk. Éljen vele! Lásson vendégül bennünket még ma!”

ibsentanappalimba50

Kritikus szemmel a produkcióról

Az alaptörténet maradt, de a helyszín adta kellékek és utalások, illetve a köznapi nyelven játszott, improvizatív értelmezés a felismerhetetlenségig kortárs történetté teszi az ibseni drámát. A frissen házasodott fiatalok már a kezdet kezdetén tele vannak problémákkal. Minden idegesíti őket, a kicsi és zajos lakás, a térdeplőre hasonlító gerincbarát szék, az égve hagyott villany, de persze leginkább egymást nem tudja elviselni Tamás és Emőke. A fő bonyodalmat mégis az okozza, hogy megjelenik a feleség egykori titkos szerelme, a férj hajdani legjobb barátja és jelenlegi riválisa. Máté épp megírta élete főművét, ami egyetlen pendrive-on olvasható, mely - hogy, hogy nem - egy klopfoló közreműködésével apró darabokra törik. Közben fény derül egy nem várt terhességre, előkerül egy pisztoly, történik egy baleset meg még egy, és vége. Tóth Máté eszét vesztett szerelmese megkomponált ív mentén válik talajvesztetté, rövid kis jelenléte a magabiztosságtól a kétségbeesésig terjed. Kiss-Végh Emőke játéka egy-egy, a véletlennek tulajdonított, de nagyon is valódi pillanatot kivéve végig modoros, ami a hideg, konok színek mellett igazán elhagyható lenne. Ördög Tamás humoros, de szívsajdító karakterábrázolásával mosolyfakasztóan brillírozik. (Forrás: Magyar Narancs)

 

DPGY

Lessing: Emilia Galotti

Színészek: Kiss-Végh Emőke, Ördög Tamás és Tóth Máté

Átirat: Ördög Tamás

Bemutató időpontja: 2012. március 8. - nőnap

Bemutató helyszíne: titkos lakás

Jelentkezés: atorta@windowslive.com

www.ittvagyunk.blog.hu

süti beállítások módosítása