Középiskolás fokon - a József Attila Kör Irodalmi Egyesület felhívása

Középiskolás fokon címmel középiskolásoknak szóló olvasásnépszerűsítő rendezvénysorozatot indít a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK).

A szervezők egész évben várják középiskolák, magyartanárok jelentkezését, érdeklődését a programfelelősnél (Csobánka Zsuzsa: csobanka@gmail.), vagy a JAK központi levelezési címén (jak@jozsefattilakor.hu)!

A Középiskolás fokon című programsorozatához kapcsolódóan alkotói pályázatot is hirdet a JAK. A pályázaton, melyre középiskolások jelentkezését várjuk, értékes könyvjutalmakat lehet nyerni. A pályázók az alábbi lehetőségek közül választhatnak:

 

1. A pályázó a JAK tagjai közül válasszon egy szerzőt, és annak egy sorát, mondatát folytassa, írja tovább műfaji megkötés nélkül. A pályázatban minden esetben kérjük megjelölni a forrást.

 

2. A pályázó a JAK tagjai közül válasszon egy szerzőt, és annak egy művéhez, kötetéhez készítsen fotóillusztrációt. A fotó mellé kérünk egy 1500 karakteres indoklást a választásáról.

 

Határidő: 2012. május 31.

 

A pályázatokat az alábbi e-mail címre várjuk: jozsefattilakor@gmail.com

A beküldéskor minden esetben fel kell tüntetni a nevet, születési időt és az iskola nevét. Egy pályázó csak 1 típusú pályázatot adhat le. A pályázatokat a felelős elnökségi tagok a szerzők bevonásával bírálják el.

A pályázók további információkat a JAK honlapján (www.jozsefattilakor.hu) szerezhetnek. A legjobb pályaműveket a honlapon is közzétesszük.

 

A sorozat keretein belül rendhagyó irodalomórákra és órákon kívüli foglalkozásokra kerül sor a kortárs magyar irodalom jeles szerzőinek részvételével. A programsorozat célja, hogy a legfiatalabb olvasónemzedék is kedvet kapjon a kortárs irodalomhoz, s hogy a meghívottak a „bennfentes” szemszögéből beszélgessenek a diákokkal a mai magyar irodalmi életről.

A Középiskolás fokon a 2012-es év első felében országszerte számos vidéki (pl. Miskolc, Szeged, Debrecen, Mezőkovácsháza), határontúli (Felvidék és Vajdaság) helyszínen, Budapesten pedig a Jedlik Ányos Gimnáziumban a Csobi Sound keretében öt alkalommal kerül megrendezésre.

A Csobi Sound péntek délutánonként 14.15-16.00-ig a meghívott szerzőkkel beszélget Csobánka Zsuzsa, majd a meghívott szerző felolvas, majd a diákok által választott szövegekkel dolgoznak tovább. Az elemzések, beszélgetések elrugaszkodnak a megszokott irodalomórai keretektől, előtérbe kerül a drámajáték, az élménypedagógia, a művészetpedagógia, és elsősorban az olvasóvá nevelés, a kortárs irodalom iránti nyitottság megalapozása a cél.

A Csobi Sound tavaszi félévének meghívott vendégei:

Február 10. Turi Tímea

Március 2. Bartók Imre

Április 20. Szálinger Balázs

Május 18. Tallér Edina

Június 1. Fehér Renátó

 

A József Attila Kör 1989 óta tevékenykedik fiatal írókat, költőket, kritikusokat, irodalomszervezőket, irodalomtörténészeket, szerkesztőket, műfordítókat tömörítő érdekvédelmi szervezetként. A JAK a hazai és határon túli magyar irodalom és kulturális élet érdekében szakmai programokat és a nagyközönségnek szóló irodalmi, kulturális rendezvényeket szervez, könyvek és folyóiratok kiadásával foglalkozik, valamint szerepet vállal a szakmai döntéshozó fórumok munkájában.

süti beállítások módosítása