Hacsek és Sajó - zenés színdarab a Spinozában

Március 3-án a Spinoza Házban Trunkó Barnabás Hacsek és Sajó + 1 fő című kávéházi kabaré-musicaljét mutatják be.

Az alkotók ajánlója:
Közel száz évesek a Hacsek és Sajó-jelenetek. Apáink, nagyanyáink ezen nevelkedtek. De amit most lát a néző, az viszont újdonság! Először kerül színpadra egy teljes Hacsek és Sajó színdarab, mégpedig zenés formában! Sok-sok dal, kuplé – egy igazi zenés kabaré! Újdonság továbbá a két pesti ’celeb’ harmadik tagja: a Pincér is, aki megjelenik a kávéházban. Új a mai világ is, amiben a mai Hacsek és Sajó él, így újak a témák is. Ami viszont régi: a csodálatos magyar nyelv. Nyelvünk gazdagsága, hajlékonysága engedi meg azt a sok félrehallást, félreértést, amin egy órán keresztül kacagunk. És hogy a politika is néha meg-meg szólal? Hát igen, Hacsek és Sajó a mában él!
hellertamas
A Hacsek és Sajó történet

A Hacsek és Sajó, egy Vadnay László által megteremtett kabaréjelenet, illetve a két szereplő neve. A későbbiekben sok Hacsek és Sajó jelenet született több író tollából is.

1928-ban, az Andrássy úti Színház nem fogadta el Vadnay szinopszisát. A kabaréban is színházat játszó társulat vezetői visszadobták az ötletet. Kifogásolták a cselekmény nélküli párbeszédes jelenetet, rá akarták venni a szerzőt, hogy bővítse a szereplők számát egy feleséggel. Vadnay a javaslatot nem fogadta el, és átsétált a konkurenciához a Teréz körútra. A Terézkörúti Színpad színpad igazgatójának, Nagy Endrének a következő volt a véleménye: „Meg lehet próbálni, de ne Két ember beszélgetése legyen a címe.”

A szerző így emlékezik: „Genfben nem tudom, hányszor ült össze a békekonferencia. Gondoltam. írni kellene erről egy kis tréfát, ahogy két pesti polgár elképzeli a békecsinálást. A téma megvolt, most már csak két pesti hangzású név kellett. Felütöttem a telefonkönyvet, behunyt szemmel ráböktem ceruzámat, és ahol eltaláltam, ott állt Hacsek. Aztán megint böktem, ez volt a Sajó. Így születtek.”

Az első jelenet bemutatója 1929-ben volt. Vadnay párbeszédes jelenete az újdonság erejével hatott. A pesti kabarék műsorát korábban konferanszokból, vicces magánszámokból, kuplékból, sanzonokból, egy felvonásos jelenetekből szerkesztették. Az egyszerű dramaturgiára épülő jelenet humorforrása a két ellentétes figura civódására épült. Sajó kissé vonalas, ellenzős, könnyen dühbe hozható sznob, a hatalom igéit szajkózó figura volt. Hacsek ennek pont az ellentéte. Színlelt, tetetett hülyeségével -szinte népi hősként- az átlagemberek igazságával bőszítette beszélgető társát. Ezt a két figurát a bemutatón, és ezt követően három évtizeden át -nap, mint nap- Herczeg Jenő és Komlós Vilmos alakította kitűnően, jelentősen hozzájárulva a váratlan sikerhez.

Kellér Dezső emlékezése:

„ ..Volt úgy, hogy kávéház se volt, de a két kávéházi figura akkor is egzisztált. Mi minden történt közben, de Hacseket és Sajót semmi sem zavarta. Sajó ugyanúgy dühöngött és verte a márványasztalt, Hacsek ugyanúgy pityergett, szipákolt ijedten és tévesztette össze Gandhit Bandival, a bolettát a rolettával, és a pingpongot egy kínai tábornokkal... ”

Vadnay több mint ezer Hacsek és Sajó jelenetet írt, amelyet rövidesen úton-útfélen játszottak, országosan, sőt külföldön is népszerű lett. A nagy siker azonban a szerzőnek jelentős hasznot nem hozott. Csak a Terézkörúti Színpad és a Reggeli újság fizetett honoráriumot. Az illegális előadások, publikálások jogdíját bírósági úton, rentábilisan behajtani nem lehetett.

A politika, illetve annak hatására a Színészkamara a jelenet sikersorozatát is megtörte. A szilencium ideje alatt Komlós Vilmos az Artista Egyesület tagjaként műsorába illesztette a számot. Hacseket egy térdére ültetett bábbal valamint hasbeszéléssel vagy hanglemez bejátszással pótolta.

A háború után, 1953. szeptember 11.-ig kellett várni, a két kávéház figura ismételt színre lépéséig. A Vídám Színpadon bemutatott Nem a tükör görbe című kabaré zárószáma volt a Hacsek és Sajó. Az Amerikában letelepedett Vadnay nevét hiába keressük a színlapon...

Hacsek és Sajó a Spinozában
Hacsek: Heller Tamás
Sajó: Beregi Péter
Pincér: Trunkó Barnabás
Bemutató: 2012. március 3. 19 óra, Spinoza Ház
Forrás: Színház.hu, Wikipédia

süti beállítások módosítása