Átszervezi kulturális intézményrendszerét Nyíregyháza

Átszervezi kulturális intézményrendszerét a nyíregyházi önkormányzat, amely egységes szakmai programmal, hatékonyabban működő és színvonalasabb rendezvényeket szervező közművelődési létesítményhálózatot hoz létre a 120 ezer lakosú nagyvárosban.

A szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzati közgyűlése csütörtöki ülésén döntött az átalakításról, amelynek részeként a helyi Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrumot és a Krúdy Gyula Art Mozi és Rendezvénycentrumot egy szervezetbe vonják össze. Az új, Váci Mihály Kulturális Központ március 1-jén kezdi meg tevékenységét.

Az integrációhoz kapcsolódóan változik a városrészi és külterületi művelődési tagintézmények működése is, ezek irányítása és szakmai programja az új intézmény létrehozásával egységes lesz a jövőben. A jelenlegi 19 közművelődési hely között lesz néhány kisebb, amelyet bezárnak vagy működtetésébe civil szervezeteket vonnak be.

vaci_mihaly_muvhazVáci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrum (forrás: infonyiregyhaza.hu)

Az átalakítás érinti a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárat, annak úgynevezett fiókkönyvtár-hálózatát, valamint az eddig önállóan, hivatásos önkormányzati énekkarként tevékenykedő világhírű Nyíregyházi Cantemus Kórust is. A könyvtár finanszírozásához - mivel megyei feladatokat is ellát - az önkormányzat számít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatására; egy 30 millió forint összegű forrás biztosítására kérelmet nyújtott be a helyhatóság a tárca illetékes államtitkárságához.

Az átszervezés természetesen létszámleépítéssel jár, az intézmény-összevonással, a tagintézmények megszüntetésével, valamint a belső munkafolyamatok átalakításával, a párhuzamosságok megszüntetésével 23 álláshely szűnik meg a 112-ből. Kilenc álláshely jelenleg is üres, nincs betöltve, míg négy dolgozó elérte a nyugdíjkorhatárt, így a tényleges leépítés kevesebb embert érint.

Az intézményrendszer átalakítására - mint azt Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a közgyűlésen hangsúlyozta - azért kényszerült az önkormányzat, mert az eddigi közművelődési létesítményhálózat rendkívül széttagolt és költséges volt, ráadásul a nehéz gazdasági helyzet által okozott forrásszűkölés nem tette lehetővé tovább a finanszírozhatóságukat.

A nyírségi nagyváros önkormányzata 39 milliárd forintos költségvetéséből az idén mintegy 500 millió forintot fordít kulturális feladatokra, továbbá rendezvények szervezését is támogatja.

forrás: MTI

süti beállítások módosítása