Az olasz opera a kulturális világörökség része lenne

Az UNESCO szellemi kulturális öröksége címére pályázik az olasz opera. A jelölést jövőre nyújtják be - jelentették be az olasz operaénekesek szakmai szövetségének találkozóján.

Az itáliai kultúrában az opera jelentőségét hangsúlyozó Olasz Professzionális Énekesek Szövetsége (CPI) első országos találkozóját tartotta Opera Renaissance címmel a bolognai Guardassoni színházban, itt határoztak az UNESCO-örökség cím 2013-as kérelmezéséről.

A tavaly márciusban alapított szövetséghez már több mint százötven olasz szólista operaénekes csatlakozott. Az olasz kulturális élet képviselői között összegyűjtött több mint négyezer aláírással a CPI a köztársasági elnöktől kérte, hogy az itáliai operát az UNESCO szellemi kulturális örökségének címére jelölje.

Interior_of_La_Fenice_in_1837._Original_at_Museo_CorrerA velencei La Fenice opera belső tere, egy 1837-es festményen (forrás: wikipédia.hu)

Az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete elismerése jó lehetőség az itáliai opera számára, ugyanakkor az ország idén már másik kilenc jelölttel pályázik ugyanerre a címre, ezért halasztották el az opera jelölését egy évvel - hangoztatta Giovanni Puglisi, az olasz UNESCO-bizottság elnöke.
A CPI közleménye szerint a világörökséghez tartozás az opera számára nem cél, hanem kiindulási pont, ezért a szövetség az olasz állam elkötelezettségét sürgette az olasz operahagyományok védelme érdekében.

Sárközy Júlia (MTI)

süti beállítások módosítása