Furnitur sci-fi beütéssel- Vinnai darabot rendezett Göttinger

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szombaton tartja Vinnai András Furnitur című darabjának ősbemutatóját Göttinger Pál rendezésében.

"Mi nem a kedvenc színére vagyunk kíváncsiak. Ha nálunk akar vásárolni, le kell ásnia a lelke igazságáig!"

A bemutatóról

A temesvári színház az elmúlt évadokban különösen nagy hangsúlyt fektetett a kortárs magyar és egyetemes drámairodalom népszerűsítésére, így a mostani ősbemutató szervesen illeszkedik a színház műsorpolitikájába - olvasható a színház közleményében. A 2011/2012-es évadban Németh Ákos Deviancia című darabja után ezúttal egy fiatalabb pályatárs művét, Vinnai András drámáját mutatja be a társulat, amelyet a szerző a rendezővel és a színházzal folytatott szoros együttműködésben írt újra. Vinnai András  Furnitur című darabjának főszereplője Kiss Attila, mellette színpadra lép Magyari Etelka, Bandi András Zsolt, Éder Enikő, Molnos András Csaba, Tasnádi-Sáhy Noémi, Tokai Andrea, továbbá Aszalos Géza, Páll Gecse Ákos, Vass Richárd és Fürj Kocsárdi Levente. A Furnitur zeneszerzője Cári Tibor, aki már sok éve rendszeresen visszajáró vendége, szinte "házi zeneszerzője" a temesvári színháznak. Hasonlóan szoros a kapcsolata a társulatnak Albert Alpárral is, aki több éve tervez díszleteket a színháznak. Katona Gábor koreográfus is már többször dolgozott a temesváriszínházzal rendezőként és koreográfusként egyaránt.

furnitur

Nyílt próbán járt a sajtó

 

A temesvári sajtó képviselői a darab csütörtöki nyílt próbáján személyesen is megismerkedhette Göttinger Pállal, az előadás rendezőjével, de a XXI. századi kommunikációs technikának köszönhetően a darab szerzője is részt vett az eseményen, aki Skype-on keresztül válaszolt a feltett kérdésekre. A virtuálisan jelen levő Vinnai Andrástól megtudtuk: az eredeti darab a budapesti Új színház számára készült (még a botrányt kavaró igazgatóváltás előtt – szerk.), ahol bizonyos okok miatt nem valósult meg, majd a temesvári „társulatra szabva” a szerző teljesen átírta a darabot.
„Ez egy kicsit sci-fi beütésű történet – mondta Vinnai András –, amely a gyermekvállalás visszásságairól, az ehhez kapcsolódó férfi-hisztériáról szól. A darab egy furcsa áruházban játszódik, ahová a főhős besétál és jelzi, hogy át akarja alakítani a lakását, ugyanis gyermeket akar vállalni a barátnőjével. Ez egy olyan áruház, ahol ugyan bútort nem választhat, de minden mást kipróbálhat azzal kapcsolatban, hogy milyen szerencsétlen dolog apának lenni, milyen akadályok tornyosulnak majd előtte.”
Göttinger Pál, az előadás rendezője bevallotta, hogy idegen terep számára Temesvár és a társulatot is csak most, menet közben fedezi fel, ráadásul a darab sem az a didaktikus fajta, amely megválaszolja a feltett kérdéseket. „Ebben a darabban azok a pici félelmek valósulnak meg, amelyektől mindannyian rettegünk! A Furnitur áruház ezeket a pici félelmeket felnagyítja, az a benyomás, mintha a gyermekvállalással kapcsolatos kétségeket, kételyeket vásárolná össze a főhős.”

 

 

Darabtörténet

Shivak Shurman gyereket akar. Becsülettel átrágta magát a Kilenc hónap férfiszemmel, az Apák bibliája és egyéb ismeretterjesztő kiadványokon. Barátnője is van a gyermeknemzéshez. Shivak Shurman tehát felkészült az apaságra. Már csak a lakását kellene átalakítania a gyermekáldáshoz. Ehhez nyújt segítséget a Furnitur lakberendezési áruház. Illetve ehhez pont nem. Azt viszont garantálják, hogy a vásárlóik egy életre megtanulják, mi mindenre lehet használni egy ipari porszívót. Mindezt sok zenével, tánccal és hisztériával.

furnitur2A háttérben Vinnai András, az előtérben baloldalt Göttinger Pál

Giccsvadászat a színházzal

A temesvári színház a bemutató alkalmából giccsvadászatra invitálja mindazokat, akik szeretnének részt venni a színház legújabb akciójában. Vinnai András Furnitur című darabjának főhőse egy különös áruházban bolyong, ahol az otthon melege helyett valami más várja. Útja egy hálószobába is elvezet, melynek elengedhetetlen tartozéka az ágy fölötti giccses festmény. Mi ezt a képet keressük. A vadászaton korlátozás nélkül részt vehet bárki, tematikai és formai megkötések nélkül: Jöhetnek a kendős vagy kendőzetlen hölgyek, naplementék vagy napfelkelték, rózsaszín szívecskék, bolyhos kutyusok és Sooters-es virágok egyaránt. A képeket jpg formátumban, A3-as méretben várjuk a grafika@tm-t.ro címre. Az általunk leggiccsesebbnek vélt munkákat sorozatban közzé tesszük, a nyertes beküldő pedig ajándékcsomagban részesül, illetve a munkát felhasználjuk az előadásban.

furnitur3

FURNITUR

Shivak Shurman Kiss Attila

Lány Magyari Etelka

Após Bandi András Zsolt

Anyós Éder Enikő

Gyerek, Férfi Molnos András Csaba

Tasnádi-Sáhy Noémi

Moderátor Tokai Andrea

Takarítók, reklamálók Aszalos Géza, Páll Gecse Ákos, Vass Richárd

Fürj Kocsárdi Levente

rendező: Göttinger Pál

díszlettervező: Albert Alpár

jelmeztervező: Balázs Gyöngyi

koreográfus: Katona Gábor

zeneszerző: Cári Tibor

rendezőasszisztens: Dobre Júlia

ügyelő: Deák Irén

súgó: Czumbil Marika

Bemutató időpontja: 2012. február 25.

süti beállítások módosítása