A szőlőbűvész dalra fakadt – gálaműsor az Operettszínházban

Ha külföldi barátunknak két és fél óra alatt szeretnénk felhívni figyelmét kulturális értékeinkre, hungarikumainkra – jelen esetben a borra és az operettre – akkor a Borban a vigasz...! című gálaműsor az Operettszínházban tökéletes választás. A hétvégi premierről, borozgatáshoz kapcsolódó élményeikről, kulisszatitkokról meséltek a teátrum művészei.

A borkóstolással egybekötött gálaműsorban elsősorban a szőlőről, borról, szüretről szóló operaáriák, operett-részletek, megannyi népszerű sláger, no meg szellemes jelenetek kaptak helyet. Az esten megismerhetjük Mathiász János szőlőbűvészt, a nagy szőlőnemesítőt, aki együtt élvezi velünk e bor-operett körutat, melynek során járunk szüretelőhelyen, palotában, kisvendéglőben, talponállóban, kerthelységben, csárdában, az otthon szűk falai közt, s Budapest utcáin.

Bor_Dzsy_Mt

A szőlőbűvész, alias Dézsy Szabó Gábor igen kellemes miliőjű, kutya-barát öltözőjében mesél az előkészületekről. Miközben Vacak, a West Highland Terrier befészkeli magát kabátomba, a színművész elárulja, hogy Mathiász János február 22-én lenne 170 éves és, hogy mi magyarok vajmi keveset tudunk borbűvészünkről. Argentínától kezdve, Amerikán át egészen hazánkig rengeteg szőlőt honosított meg. Ferenc Józseffel, Andrássy Gyulával, Kossuth Lujzával is igen jó kapcsolatot ápolt, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket például ő mentette meg a filoxéra-járványtól és telepítette újra. És ez csak néhány fontos momentum Mathiász életéből.

"A Borban a vigasz...! gálára sokkal inkább a jó ízlés, mint sem a mellveregetős, jaj de nagyon büszkék vagyunk magunkra attitűd jellemző. Persze kikacsintásoktól nem mentes az előadás, a második felvonásban a fröccskultúráról szóló részben a hosszúlépésről, a viceházmesterről, és a többi jól ismert bor/szóda kombinációról mesélünk. Nos, ez a külföldi vendégeknek kevésbé nosztalgikus jelenet lehet." – meséli mosolyogva Dézsy Szabó Gábor.

"Imádják a nézők a darabot, a jól ismert nótákat együtt éneklik velünk." – folytatja. „A könnyű műfaj azonban nekünk nem egyszerű. Két hétig próbáltunk folyamatosan, néhány olyan dal is bekerült a repertoárba, amit eddig még nem énekeltünk. Fontos volt, hogy legyen dramaturgiája a produkciónak. Egyébként a szerepkörök is keverednek az előadásban, a primadonnából ezúttal szubrett lesz, a bonviván pedig táncos-komikusként is bemutatkozhat. " – teszi hozzá a színész, akitől azt is megtudom, hogy minden előadáson más borlovagrend vonul fel és a darab első felvonásában valakit a társulatból mindig borlovaggá avatnak.

Bor_Oszvald

Ezen az estén Oszvald Marikát éri a megtiszteltetés, minket pedig a kellemes meglepetés, ugyanis a szünetben borokat kóstolhatunk, bemutatkoznak az Ászár-Neszmély, a Pannonhalma-Sokoróaljai, a Csopaki, a Badacsonyi, a Balatonfelvidéki, a Soproni, a Somlói, a Balatonmelléke, a Balatonboglári, a Tolnai, a Szekszárdi, a Villányi, az Egri, a Tokaj-hegyaljai, a Mátrai borászai, valamint a Törley Pezsgőpincészet. Az újdonsült borlovag, a Jászai Mari-díjas magyar színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Oszvald Marika büszke arra, hogy a feszített próba ellenére olyan produkció született, melyben öröm szerepelni.

„A Marica grófnő helyett állítottuk színpadra a gálaműsort, amelyben a jó kedv mellett mindannyian kiélhetjük a szenvedélyeinket is. Az operett egyébként is az érzelmek műfaja. Az már csak hab a tortán, hogy még bort is kapunk mellé." – nevet Oszvald Marika.

„ A bor különleges hungarikum, nem vagyok nagy szakértője, de a borlovaggá avatásom most egy lökés afelé, hogy még jobban odafigyeljek, mihez mit illik inni. Fontos ám, hogy a borozás kultúráját is megismerjük." - teszi hozzá az Operettszínház népszerű művésze.

Bor_Mt_Annamari

Kerényi Miklós Máté konferansziéként kíséri végig a Borban a vigasz...! operettet, a fiatal színész hisz abban, hogy a zenének hatalmas ereje van és emellett azt is tudatosítani kell az emberekben, hogy a régi időkre, értékeinkre érdemes odafigyelnünk.

„Mathiász Jánosról például nagyon kevesen hallottak. Pedig zseniális férfi lehetett, még a Napa-völgyben és Virginiában is több ezer hektáron ültetett szőlőt. Az orosz cárral is jóban volt." – meséli a színész.

„A Hungarikum szövetség támogatja az előadást, ami azért is fontos, mert összefogásunk gyümölcse a gála. Fontos, hogy az operettet ne úgy kezeljük, mint valami múltbéli, feledhető produktumot. A most repertoáron futó előadásainkat modernizáltuk, így minden korosztály számára élvezhetők. A lényeg azonban az, hogy ne avíttasan játsszuk. Az Operettszínház ebben hisz." – teszi hozzá Máté, aki abba is beavat, hogy minden, ami elhangzik a színpadon az vagy megtörtént, vagy aktuális honi téma. A darabban a Malév-re is utalnak, hozza fel példának. „Arra kell koncentrálni, hogy ne ragadjunk meg a napi rutinoknál és ne keseregjünk sokáig, merjünk továbblépni. A borgála ebben is segít, elvarázsol, kicsit még tanít is. Az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy mennyi gyönyörű borvidékünk van, és azt se felejtsük el, hogy jó néhány operett slágerünk a borról szól." – meséli Kerényi Miklós Máté, akinek kedvese, Dancs Annamari szintén műsorvezetőként és persze énekesnőként vesz részt a teátrum legújabb produkciójában. A nemrég az Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjébe is bejutott színésznő azt mondja, hogy az operettet érő negatív kritikák általában olyan műkedvelők tollából születnek, akik soha nem néztek meg egy operett előadást sem.

„Keserédes időszakban élünk, és amellett, hogy persze a napi problémák is teret kapnak a gálában, még is csak egyfajta álomvilágba repítjük a nézőket. Nem hiszek abban, hogy az operett egy bizonyos korosztálynak szól, a fiatalok épp úgy kedvelik.„– meséli Annamari, aki hamarosan szintén borlovag lesz.

Abban pedig mindegyik művész egyet ért, hogy a kezdeti "kilengések", az édes bor szeretete után érdemes áttérni a minőségi száraz nedűre és a testesebb vörös borra.

Bor_jelenet

A látványos műsorban az operett műfajának fiatal sztárjai és a "nagy nemzedék" közösen szerepelnek: Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Dancs Annamari, Faragó András, Fischl Mónika/Lukács Anita, Kalocsai Zsuzsa, Szendy Szilvi/Kékkovács Mara, Kerényi Miklós Máté, Lehoczky Zsuzsa, Oszvald Marika, Szabó Dávid/ Peller Károly, Szendy Szilvi és Vadász Dániel/Vadász Zsolt mellett, Mathiász Jánosként Jantyik Csaba és Dézsy Szabó Gábor lép színpadra. Közreműködik a Színház Énekkara, Balettkara és Zenekara, vezényel: Makláry László és Szabó Mónika, a díszlet- és jelmeztervező: Túri Erzsébet, a koreográfus pedig Lőcsei Jenő. A produkció szakértő konzultánsa a nagy szőlőnemesítő dédunokája, Mathiász Gábor.

Bor_jelenet02

És, hogy milyen nótákat is hallhatnak a nézők, ha a Borban a vigasz...! című gálára váltanak jegyet? Természetesen a legjobbakat: például az Egy részeg éjszakán; a Hétre ma várom a Nemzetinél; a Mi muzsikus lelkek; a Hej,cigány; a Délibábos Hortobágyon; a Csopak, Somló, Badacsony, az Ahol az ember felmászik a fára... címűeket; Kálmán Imre, Huszka Jenő, Johann Strauss, Kodály Zoltán, Eisemann Mihály, Ábrahám Pál, Fényes Szabolcs, Jacobi Viktor és Zerkovitz Béla szerzeményeit. A boroperett tavasszal is folyamatosan a Budapesti Operettszínház műsorán szerepel, előadások:

2012. 03. 25. 15:00

2012. 03. 25. 19:00

2012. 03. 26. 17:00

2012. 03. 28. 19:00

2012. 04. 13. 19:00

2012. 04. 14. 15:00

2012. 04. 14. 19:00

2012. 04. 18. 19:00

2012. 04. 19. 18:00

Egészségükre!

 

Fotó: Éder Veronika

süti beállítások módosítása