Bábszínház felnőtteknek is - Jön a 2. ESZME Fesztivál

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) második alkalommal rendezi meg bábszínházi fesztiválját március 16. és 18. között Budapesten. A rendezvénynek a Stúdió K ad otthont, ahol összesen kilenc előadás látható: napközben két produkció és kézműves foglalkozás várja a családokat, esténként pedig felnőtteknek játszanak bábszínházat.

Az ESZME-ről

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete 2005-ben alakult. A színházi alkotókat és képzőművészeket - 32 egyéni tagot és 8 alkotói csoportot - tömörítő ernyőszervezet nem egyszerű gazdasági lebonyolító szerv vagy produkciós feladatokat magára vállaló társulás, hanem ténylegesen közösségként, minőségi töltettel funkcionáló egyesület - áll a közleményben.

eszmefeszt

Gáspár Máté bevezetője a fesztiválhoz

Tavalyi első kiadásával az ESZME nem csupán egy újabb színvonalas fesztivállal kívánta gazdagítani a fővárosi gyermek- és ifjúsági színházi kínálatot, hanem programot hirdetett. A bemutatott tucatnyi produkció és a csatlakozó rendezvények egy itthon még viszonylag ismeretlen működési modell, a szakmai ernyőszervezetben rejlő lehetőségeket villantották fel. A program a hat éve egyfajta szolgáltatói bázisként létrejött egyesület közösségteremtő erejét, az együttműködésre nyitott, szabadszellemű és szabadúszó művészek sokszínű munkájából kirajzolódó jellegzetes arculat lehetőségét bizonyította. Ma, amikor a hagyományos, felülről szervezett kulturális intézményeket egyszerre fenyegeti a fenntartó és közönség elpártolása, nem lehet eléggé értékelni az egyéni szándékon alapuló, egyúttal összefogással létrejövő, ráadásul komoly szakmai értékeket hordozó kezdeményezéseket. Ez az a professzionális civil erő, amely képes lehet valódi alternatívát mutatni az amúgy manapság bizonytalansággal és frusztrációval terhes színházi mindennapokban. (Ugyanez a szándék tükröződik az önmagát a közelmúltban újrapozícionáló és újjászervező Független Előadó-művészeti Szövetség stratégiájában is – és üzenetértékű, hogy az érdekképviseleti szervezet elnökének az ESZMÉ-t vezető bábrendezőnőt, Csató Katát választották.)

Nem véletlenül a „végekről”, a megújulás mindenkori zálogának tartott másként gondolkodó és másként cselekvő alkotásmódokból toborzódik a seregszemle. Családi vállalkozások, vidéki mesteremberek, fiatal történetmondók hozzák el szerény kiszerelésű, a gyermeki fantázia bemozdítására építő produkcióikat a Stúdió K-ba, Budapest egyik legdemokratikusabb színházába, ahol báb és színész összhangja a kicsik lelkes tömegén keresztül nyeri meg magának az amúgy távolságtartóbb felnőtteket. A második ESZME fesztivál izgalmas programot kínál ideális helyszínen – s ez a mai körülmények között valódi teljesítmény. Az igazi sikert jelentő méltó érdeklődést és a folytatás lehetőségét azonban csak mi, támogató szellemű nézők biztosíthatjuk. Szerencsére a gyerekeim ezt anélkül is tudják, hogy átgondolnák a fenti érvelést, egyszerűen annyival nyaggatnak: „Ugye minden nap megyünk?”

szemenszedett

A programról

A programban két egyszemélyes produkció szerepel: Az aranyhajú királylány (Majoros Ági Bábszínháza) főképp óvodásoknak szóló klasszikus bábjáték, A székely menyecske meg az ördög című előadásban (Fabók Mancsi Bábszínháza) a vándorbábos hagyományok, a népi mesemondás és a népzene kap hangsúlyt.
A Bódog és Szomorilla című előadás a Hepp Trupp, Kolozsi Angéla és Bartal Kiss Rita együttműködése, főhőse egy vándor király uralkodói feladatok nélkül, valamint egy kósza tündér szakirányú varázsdiploma nélkül, de a történetben komoly szerepet kap egy öreg bőrönd és egy szeszélyes piknikkosár is.
A Grimm testvérek Egyszemke, kétszemke, háromszemke című meséjéből írta Gimesi Dóra a Szemenszedett mese című művét, játszói Bartal Kiss Rita és Hannus Zoltán.
A fesztivál gyerekprogramjában a Tintaló Társulás egy meglepetés-előadással vesz részt, és színre kerül a rendezvénynek otthont adó Stúdió K legutóbbi bemutatója, a Marc Chagall képeinek inspirációjára készült Szamár a torony tetején is.
Három produkció várja a felnőtteket. A MárkusZínház A helység kalapácsa című produkcióval érkezik. A Karácsony Punchéknál című előadás kortárs szocio-bábjáték. Technikáját tekintve hagyományos paravános bábjáték, az alkotói szándék szerint pedig görbe tükröt állít a karácsonynak, annak, hogy mit is jelent a szeretet ünnepe, amikor képesek vagyunk a család, a szeretet, az ajándékozás címszavaival "megölni" egymást.

repulesi

A Repülési lecke kezdőknek a legkisebbek számára is élvezetes, de témája, a felnőtté válás, a gyerek-szülő kapcsolat a felnőttek érdeklődésére is számot tarthat. A 2. ESZME Fesztivál alatt megtekinthetők Tóth Eszter képzőművész bábjai is.

A részletes programot itt elérheti.

süti beállítások módosítása