Módosították a szerzői jogi törvényt

A módosított szerzői jogi törvény értelmében az oktatáshoz- neveléshez kapcsolódó előadásokon elhangzó zenés, irodalmi, színházi művek után nem kell jogdíjat fizetni - feltéve, hogy nincs se belépőjegy, se fellépti díj.

Az Artisjus (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület) honlapján is olvasható az a hír, miszerint "a szerzői jogi törvény az oktatási, nevelési célú előadások széles körét mentesíti a jogdíjfizetés alól".  Tehát az iskolákban, a könyvtárakban és könyvesboltokban a szervezőt csak abban az esetben terheli a fizetési kötelezettség, ha a részvételért belépődíjat szednek vagy külön fizetnek a felolvasónak. 

Csak a népmesék, népdalok, valamint a 70 évnél régebben elhunyt szerzők alkotásai használhatók fel továbbra is jogdíjmentesen; akár kereskedelmi céllal is. 70 évet kellett kivárnia például az Ulyssest újrafordító teamnek is, illetve a Joyce-regény kiadójának, mert a Joyce-jogok örökösei nem válaszoltak a megkeresésre. De problémát okozhat az is, ha végrendelet híján többen szeretnék gyakorolni a megörökölhető szerzői jogokat.

Ráadásul a jogszabály nem fogalmaz egyértelműen. Ha valaki az utcán elfütyül egy dalt, az is nyilvános előadásnak számíthat. A szerzői jogdíj mértéke a különböző programoknál - így a könyvtári felolvasás esetén is - a résztvevők számától, a jegybevétel összegétől, valamint a mesélő vagy előadó fellépti díjának mértékétől is függ. Az induló összeg 2.700 forint.

Czupi Gyula, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója a szerzői jogdíjjal kapcsolatban az egyik könyvtári szaklapban akadt a következő mondatra: A dolog távolról nézvést úgy látszik, mintha az emberiség önmagát akadályozná abban, hogy saját közös kultúrája valóban közkinccsé váljon. Az igazgató szerint a sajnos nem egészen egyértelműen fogalmazó törvényi szabályozás miatt az intézmények vezetői, félve az esetlegesen felmerülő költségektől, inkább a könnyebb utat választják, s nem tartanak mesefelolvasást. - A költők és írók nagy részének az a célja, hogy a műveiket széles körben megismerhesse a közönség, ám a bizonytalanság miatt ez akár drasztikusan korlátozódhat - fűzte hozzá Czupi Gyula.

Forrás: Vas Népe, Zalai Hírlap

süti beállítások módosítása