"Megéri jónak lenni" - Készül A nyomorultak Miskolcon

Meghatározó bemutatóra készül a Miskolci Nemzeti Színház. Minden idők legnépszerűbb darabját, A nyomorultak című musicalt mutatják be március 2-án, a Nagyszínházban. A Victor Hugo regénye alapján készült rockoperát 21 nyelvre fordították már le, 42 országban, hozzávetőleg 43 ezerszer láthatta a közönség. A nyomorultak pedig megérkezik Miskolcra is. A darabról a rendező, Halasi Imre mesélt. Lapszemle.

A minap.hu cikkéből:

– Hazánkban először 1987-ben mutatták be A nyomorultakat. Mit ad a musical, ami ilyen sikeressé teszi?
– Nem szabad elfelejteni, hogy ez elsősorban Victor Hugo egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb alkotása. Számos kiadást élt már meg, a világ legolvasottabb könyveinek egyike. Az alapmű tehát megkérdőjelezhetetlen. A másik érv pedig a rendkívül zseniális zene, amit a regény ihletett. E két ok, és a dramaturgia az, ami miatt nagy sikert arat, és érvényes ma is. Erről a történetről mindenképpen érdemes beszélni. Arról, hogy megéri jónak lenni.halasi-imre-120223ml_7– Számos elvárásnak kell megfelelni ahhoz, hogy egy színház műsorára tűzhesse a darabot…
– Így igaz. Komoly munka előzi meg a bemutatót, több éves egyeztetés. A hangtechnikától kezdve a színpadi technikán át az alkotói gárdáig, az énekesek. Mindenhez nemzetközi jóváhagyás szükséges. Három éve kezdődött az egyeztetés, hogy Miskolcra hozhassuk A nyomorultakat. Azóta sokat változott a színház technikai felszereltsége, most 32 mikroporttal kell egyszerre dolgozni a színpadon, illetve majd’ 30 zenész ül az árokban. Hatalmas produkció, amelynek létrehozásához komoly felkészülés szükséges. Hozzávetőleg 20-25 millió forint, amíg eljutunk a bemutatóig.

– Rendezőként nagy feladat és megtiszteltetés, hogy színpadra állíthatja a darabot. Mit gondol róla?
– 1987-88-ban láttam először, Londonban. Már akkor magával ragadt a sodró dramaturgia, a zene pedig romantikus, szenvedélyes és lebilincselő. Annyira, hogy az ember képtelen eltolni magától. Meghatározó színházi élmény volt, amire rendre visszaemlékezek. A nyomorultaknál erősebb, a történethez legjobban illeszkedő színházi zenét  azóta sem alkottak. A londoni élmény óta foglalkoztat a gondolat, hogy mindenképpen szeretném egyszer színpadra vinni. (....)

nyomorultak_bocsi_120225

fotó: Bócsi Krisztián 

– Több szereposztás van. Hogyan választott szereplőket?
Sasvári Sándort és Homonnay Zsoltot, Szabó P. Szilvesztert kértem fel a szerepekre, a többiek pedig jelentkeztek. Sok előadást tervezünk, hosszú ideig szeretnénk műsoron tartani a rockoperát, így szükséges a több szereposztás, sőt néhány szerepre olyan tehetségek jelentkeztek, akiket nem szerettünk volna kihagyni, így hármas szereposztás is előfordul.
– A miskolci nemzeti életében mit jelent, hogy A nyomorultakat műsorra tűzte?
– Ha jól sikerül az előadás, mindenképpen emeli a színház rangját. Megfeszített munka ez színészeknek, zenészeknek, háttérmunkásoknak. Mindenkinek. Ha unalmas, érdektelen, nehézkes a darab, nem figyelmes a rendező, akkor nagyot bukhat vele egy intézmény. Mindenki ismeri A nyomorultakat, ha nem látta még, akkor is. Hatalmas az elvárás, bízom benne, hogy meg tudjuk lépni az elvárt szintet.

forrás: minap.hu

süti beállítások módosítása