'Teljesen kész vagyok' - Oscarra vár Wenders és a Pina

Hazai idő szerint hétfő hajnalban adják át az Oscar-díjakat Los Angelesben. A német koreugráfusról, Pina Bauschról és társulatáról szóló filmjével száll harcba a legjobb dokumentumfilm díjáért Wim Wenders. 12 évvel ezelőtt a "Buena Vista Social Club" című alkotásáért már jelölték, de akkor - bár a legesélyesebbnek tartották a szoborra - üres zsebbel tért haza. Szinte jó előjelnek lehet venni, hogy ezúttal csak a második legesélyesebb az angol bukmékereknél. A díjátadó előtt a Frankfurter újságírója, Dieter Oßwald beszélgetett a rendezővel. 

Mennyi esélyt lát Wim Wenders?

- Ön szinte már az összes létező filmes díjat megkapta, a Buena Vista jelölésével pedig már Oscar-tapasztalata is van. Mennyire izgul a díj miatt? Vannak álmatlan éjszakái?

- Eddig csak álmatlan napjaim. Igen kemény munka volt a "Pina"-t bemutatni és reklámozni az Egyesült Államokban. Szerintem életemben nem adtam még ennyi interjút, és nem vettem részt ennyi vetítésen, melyeket mindig beszélgetés követett. Rengeteg emberrel találkoztam.

wim2

- Mennyire volt Önnek csalódást a "Buena Vista"?

- Azért volt nagy a csalódás, mert mindenhol azt hallottuk, hogy a "Buena Vista Social Club" az abszolút favorit, és addig tényleg minden díjat besöpörtünk vele. Kezdtem elhinni, hogy meglesz. De most ez nincs.

- Mennyi fogadáson és interjún kell résztvenni a gála előtt? Mennyire megerőltető ez a felhajtás?

- Teljesen kész vagyok. Nem is a fogadások és az interjúk miatt, hanem az állandó, végtelennek tűnő utazástól, hajnali ötkor kelek, és csak éjfél után kerülök újra az ágyba.

- Női jelölteknél a smink és a kosztüm a legfontosabb egy ilyen gálán, de milyen ruhát fog viselni Ön?

- Hát igen, egyszerűbb a dolgom, mint a feleségemnek. 20 éve készítettem egy filmet a japán tervezőről, Yohji Yamamoto-ról. Azóta más öltönyt nem hordok. Donata viszont még csak a szabónál tart.

- Írt előre beszédet? Vagy babonás?

- Mindenki készül fejben. Biztos vagyok benne. Ha valaki felmegy a színpadra, és azt mondja, hogy nem készült beszéddel, azzal csak annyit árul el, hogy annyira irdatlanul sokat rágódott ezen, hogy most nem ugrik be semmi. Szerencsére az embernek rövid pórázon kell tartania magát, ugyanis pontosan 45 másodperce van, és hiába beszélne még, utána bekeverik a zenét, és lekeverik a mikrofonját.

wim

- Hogy telik a gála előtti napja?

- Az Aurora-villában töltjük a napot sok német és amerikai vendéggel. Ott a központja a német-amerikai kultúracserének.

- Ismeri a vetélytársait?

- Természetesen a többi négy filmet is mind megnéztem, méghozzá a vásznon, ahogy ezt a Filmakadémia szabályai előírják. Különben nem is szavazhattam volna.

- Mennyi esélyt ad a "Pina"-nak.

- Öt film versenyez. Tehát egy az öthöz.

      

Mit lát a kritikus?

"Wenders, Bausch-sal ellentétben, nem újító. Pályája előrehaladtával, elfogadva az "élő klasszikus" bizonyára igen hízelgő, ám kevéssé termékeny titulusát, egyre gyakrabban téved a giccs peremvidékére. Most az ájult tisztelet mellett arra már nincs intellektuális energiája, hogy megértse, netán megértesse a nézővel, mitől lett a Philippina nevű tehetséges balett-táncosból a századvég legjelentősebb koreográfusa. Közelíthetett volna az alkotó emberhez - akihez a maga érzéki megjelenésében közelíteni a dokumentumfilm privilégiuma. ' azonban tekintetét az ikonná vált Nagy Művészre függeszti, elemzés helyett szépeleg, s a technikailag elképesztően magas minőségű 3D-felvételekkel véli visszahozni a színház közegét - valójában éppen azt domborítva ki, hogy a színházi közeg semmivel sem pótolható. Pina Bausch egykor lebontotta a táncművészetet körbezáró belterjes mesterkéltség falait, friss levegőt engedett a csupa tükör próbatermek narcisztikus közegébe. Wenders most csinos emlékkönyvbe zárja a nagy újító emlékét: préselt virág lesz a szenvedélyből, helyes kis versike a meg- és felrázó kiáltásból". (Magyar Narancs, Szerző: TPP)

"Muszáj látni." (Variety)

"Izgalmas és revelatív." (The Observer)

"Csábító varázslat." (The Telegraph)

"Wim Wenders és Pina Bausch…a tökéletes páros." (Hollywood Reporter)

"Szép és megindító". (Time Out)

 


süti beállítások módosítása