Hogy érzi magát, mint állampolgár? - Színházi projekthez várnak választ

Ahogy arról korábban beszámoltuk újabb hosszú távú színházi együttműködés indult a MASZK Egyesület és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház között egy Európai Uniós pályázat keretében.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megkezdődtek a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület Pass-port projektjének előkészületei. A közös munka során az idei évben három színházi előadás születik: egy a vajdasági/szerbiai életről és viszonyokról, egy a magyarországiról Szegedre és a régióra fókuszálva; a két produkció keresztmetszeteként pedig létrejön egy harmadik előadás is, amelynek segítségével további értelmezési síkok nyílnak meg. Az előadásokban a Kosztolányi Dezső Színház színészei mellett a szabadkai Népszínház három szerb színésze, valamint két szegedi színész szerepel majd, a rendező Urbán András lesz, a kész darabokat pedig a Régi Zsinagóga tavaszi és őszi programjában és a nyári THEALTER fesztiválon láthatja majd a szegedi közönség, Szabadkán pedig a Kosztolányi Dezső Színház tűzi őket műsorra. Az előadások előkészületi fázisában a színészek szociológiai kutatómunkát végeznek, interjúkat készítenek, arra keresve a választ, hogyan élünk ebben a határmenti térségben és mit gondolunk a határ túloldalán élőkről. A kutatómunka eredményeit-végkövetkeztéseit beépítik majd a produkciókba.

Urbán Andrással és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal 2003 óta működik együtt a MASZK Egyesület, a közös munka eredményeképp eddig 10 előadás jött létre, amelyek közül több itthon és külföldön is rangos fesztiváldíjakban részesült.

A Pass-port projekt lebonyolítója a Kosztolányi Dezső Színház, a MASZK Egyesület a hazai koprodukciós partner. A program tervezett költségvetése 99.915 Euro, ennek 85 százalékát, mintegy 85.000 Eurót biztosít a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program révén az Európai Unió.

A Kosztolányi Dezső Színház felhívja minden érdeklődő figyelmét, hogy segíthetik munkájukat, ha a következő négy kérdésre elküldik válaszaikat a public@kosztolanyi.org e-mail címre.

- Hogy érzi magát ön, mint állampolgár, mint egy nemzethez/nemzetiséghez tartozó személy a saját lakóhelyén?

- Mit gondol az északi szomszédainkról? A határ túloldalán élő emberekről és az ottani életről?

- Milyen pozitívumai és negatívumai vannak jelenlegi környezetének?

- Hogyan definiálná helyzetét az adott országon belül eltekintve a nemzeti/nemzetiségi hovatartozástól?

 

forrás: maszk.hu

süti beállítások módosítása