Közel 2 milliárdból épül kulturális központ Békéscsabán

Összesen 1,7 milliárd forintot nyert Békéscsaba kulturális és rendezvényközpont kialakítására. A majdani Agóra egyötöde már felépült, de a kivitelezőnek nem várt nehézségekkel is szembesülnie kellett.

agora2

Az egyötödénél tart jelenleg a békéscsabai Agóra-beruházás - derült ki szerdán azon a hivatalos bejáráson, melyet az épülő intézmény területén tartottak. A kivitelezés még tavaly szeptemberben kezdődött el Békéscsabán, az eltelt hat hónap alatt azbesztmentesítették a nagytermet, majd elbontották, ezután pedig a pinceszintet építették ki. Nemrégiben alakították ki a hangverseny- és a nagytermet magában foglaló épületrész földszintjét és első emeletének szerkezetét, illetve a geotermikus rendszert működtető kutakat. 

A megmaradt egykori irodaépületnél a szakemberek a vázszerkezet megerősítését írták elő a kivitelező számára, így a szükséges engedélyek beszerzéséig azon a területen megálltak a munkálatok. A korábbi ifiház megmaradt egykori irodaépületénél a szakemberek a vázszerkezet megerősítését írták elő a kivitelező számára. Kiderült, a több évtizede elhelyezett tartóoszlopok statikai szempontból nem biztonságosak, emellett a folyamatos felújítások során, például a födém javításánál is jelentős többletterhelést kapott az épület.

agora

Bujdosó Antal főépítésvezető ennek kapcsán elmondta, hogy némiképp elhúzódhat a projekt, a csúszás mértéke függ a támogató hatóság döntésétől. Azt már Belanka Csaba projektmenedzser nyilatkozta, hogy erre a munkálatra külön közbeszerzést kell kiírni, jelenleg az eljárás előkészítése zajlik.

"Az ifjúsági ház 40 éven keresztül szolgálta a város közművelődését, ám sajnos elöregedett. Az új épület sokkal több lehetőséget hordoz magában, nagyobb távlatokat nyit. Az Agóra korszerű keret, magas szinten felszerelt közösségi tér, mely a gyorsan változó követelményeknek is eleget tud tenni. Az intézmény a Jókai színház és a Munkácsy múzeum méreteivel vetekszik majd. Ekkora nagyságrendű, a kulturális szegmenst érintő beruházás több mint száz esztendeje, a teátrum felépítése óta nem volt Békéscsabán" - hangsúlyozta a bejáráson Szente Béla, a Békéscsabai Kulturális Központ igazgatója. Hozzátette, generációk nőttek fel az ifiházban, most pedig az a cél, hogy az Agórában az újabbak is otthon érezzék magukat.
A békéscsabai Agóra-programhoz az Európai Unió csaknem 1702,5 millió forint támogatást nyújt. A megújuló épületben hangverseny- és előadótermet, klubtermet, éttermet, tánctermeket, kávézót, kiállítótermet, multimédiás stúdiót, tárgyalót és irodákat alakítanak ki. A fejlesztés után az épület a korábbi 2520-ról 6000 négyzetméterre bővül. A munkálatok várhatóan az idei esztendő augusztusában fejeződnek be és szeptemberben vehetik birtokukba a helyiek az intézményt.

Forrás: Békés Megyei Hírlap, Színház.hu

süti beállítások módosítása