'Csodálatos magyar örökség ez' - Márta István a Zsolnay Negyedben

Biztos értékrenddel, minőségi kultúrával évente száz-százötvenezer embert csábítana a nemrég felavatott Zsolnay Kulturális Negyedbe Márta István. Lapszemle.

A Magyar Hírlap cikkéből:

A kérdésre, nem volt kellemetlen a helyzet, hogy a két eddigi ügyvezető, Bozóky Anita és Bocz Tamás székébe érkezett Márta úgy felelt: "Mivel nem szükséges pályáztatni a cég ügyvezetői posztját, a kinevezésről szabadon dönthet a közgyűlés, és - a kulturális bizottság javaslatára - csaknem egyhangúlag választottak meg. Hálával tartozom az előző ügyvezetőknek, ugyanis már a kinevezésem előtt meghívtak a vezetőségi ülésekre, a céges e-mailezésbe is bevettek - ideális és modellszerű együttműködés jött létre. Egyébként mindketten maradnak a cégnél: Bozóky Anita örökségstratégiai vezetőként, Bocz Tamás pedig gazdasági igazgatóként folytatja a munkát. Megbízatásuk ideiglenes volt, amely az Európa Kulturális Fővárosa Program "lecsengéséig" szólt. A mintegy százfős csapat pedig jó, kiválóan lehet velük együtt dolgozni: a következő hónapokban, a valós munka alapján dől majd el, lesznek-e személyi vagy egyéb változások" - fogalmazott a Zsolnay Negyed új igazgatója. 

martaArról, hogy lehet összefogni a különböző helyszíneket, amelyek a céghez tartoznak és a bérlőket Márta István elmondta, ez talán Kelet- Közép-Európa legnagyobb kulturális intézményrendszere. "Csodálatos magyar örökség ez, amelyet kötelességünk megőrizni és továbbfejleszteni. Hozzánk tartozik például a Művészetek és Irodalom Háza, a Kodály Központ - amely koncertteremmel és konferenciahelyszínekkel is rendelkezik -, a pécsi világörökségi helyszínek (az ókeresztény emlékek) és a régi épületeket és új építészeti elemeket magába foglaló Zsolnay Kulturális Negyed. Ez utóbbiban kapott helyet például a Pécsi Tudományegyetem több kara, a Bóbita Bábszínház, a Pécsi Galéria, valamint a Gyugyi-gyűjtemény és a boltosok utcája. Tizenegy divízió működik az örökségkezelőnél, maga a "Zsolnay" pedig mintegy öt hektáron negyvenezer négyzetméternyi épületet és rengeteg zöld felületet jelent. Amiért elvállaltam a felkérést: biztos értékrenddel, minőségi kultúrával száz-százötvenezer embert kell behozni évente, főképp a pécsi és a hazai művészek, kulturális szervezetek kreativitására építve. Az elkövetkező években "nyitni" kell a hazai és az európai hagyományos, valamint kortárs művészetek felé, mint ahogy ezt a Zsolnay család tette a 19-20. században" - mesélte Márta. 
"A Zsolnay-negyed elsősorban a pécsieké, de szeretném, ha országos branddé válna, később régióssá - jó esély van erre. Valóban két, hagyományteremtőnek szánt, országos kommunikációt is használó programot indítanánk el: az április 27-én kezdődő I. Zsolnay Kulturális Fesztivál ötnapos lenne - eredetileg tíznaposként képzeltük el, de finanszírozási okok miatt lerövidül. Az előadó- és képzőművészetek, a népművészet terén olyan egyedi előadások, zenészek-énekesek közös fellépései, kiállítások valósulnának meg, amelyeket kizárólag itt lehetne látni - többet nem szeretnék mondani, még szervezés alatt áll a program. Augusztus végén újabb fesztivált tartanánk, a negyed zöld területeit is bevonva, interaktív, több helyszínen zajló rendezvényekkel a gyermekekre és a családokra koncentrálva. Júniusban a Pécsi Országos Színházi Találkozó úgynevezett off-programjainak egy része is itt kapna helyet, és szeretném az egyetemistákat bevonni a negyed életébe. A kommunikációs karral már tárgyaltam, a szociológiai és művészeti karokkal pedig készülünk a megbeszélésekre. A Kodály Központ nemcsak kiváló koncerthelyszín és a Pécsi Filharmónia székhelye, hanem konferenciáknak, egyéb rendezvényeknek is helyet adhat. Már kiírtuk azt a pályázatot is, amely alapján évente tíz napra pécsi civilszervezetek használhatják majd. Készülünk megnyitni a planetáriumot, amelyben a legmodernebb berendezések várják az érdeklődőket, valamint a tavasz folyamán nyílik a Zsolnay étterem és művészkávéház, a Zsolnay család történeti kiállítása és az eozinlátványmanufaktúra" - közölte Márta István. 
"Úgy becsüljük, hogy mintegy 1,5 milliárd forintból tartható fenn ez az intézményrendszer a programokkal együtt. A tervek szerint ez egyharmad- egyharmad arányban állna össze a saját bevételeinkből, az állami és az önkormányzati támogatásból. Ez utóbbiról még tárgyalások folynak Pécs város vezetőségével" - tudatta Márta István.

Forrás: Magyar Hírlap

süti beállítások módosítása