Jeltolmáccsal is látható A régi nyár

Új országos kezdeményezés indult, amelynek célja, hogy az ország kisebb-nagyobb színházaiban az előadások hozzáférhetőek legyenek a siket és nagyothalló nézők számára.

A 90 decibel projektje (névválasztás oka, hogy a siketség általában 90 decibelnél kezdődik) igazi unikum itthon, habár korábban is akadtak próbálkozások, siket színjátszókörökkel vagy akár profi színészekkel.

Hazánk lakosságának tíz százaléka él valamilyen mértékű hallásproblémával, közülük körülbelül 60 ezren teljesen siketek, 300 ezren pedig súlyos fokban nagyothallók.

jel_nagy

A 90 Decibel Projekt szervezői szeretnék elérni, hogy minden évadban, egyre több színházban rendszeresen legyenek a hallássérülteknek akadálymentesített (jelnyelven tolmácsolt) előadások, köztük családoknak, gyerekeknek szóló produkciók is.

Nagyon fontos, hogy halló és siket nézők ezeken az alkalmakon együtt ülnek a nézőtéren, tehát mindegyik előadás az integráció jegyében jön létre. A projekthez az elmúlt évben 15 kőszínház és egy szabadtéri fesztivál is csatlakozott, 2012-től pedig a tatabányai Jászai Mari Színház is belépett a projektet befogadó, támogató színházak sorába.

regi7

A színházban egy nagy sikerű operettet, Lajtai-Békeffy A régi nyár c. darabját fogják jeltolmács segítségével bemutatni, amire nagy szeretettel várják a siket és nagyothalló nézőket is!

Kapcsolódó cikk: Peller Károly operettet rendez

Forrás: Jászai Mari Színház

süti beállítások módosítása