Kettőspont a Katonában - a Cigányokról másképp

Március 29-én egyedülálló és izgalmas programra invitálja nézőit a Katona József Színház: az AEGON Kettőspont című sorozatának első részében a Cigányokhoz kapcsolódó összművészeti estre kerül sor. Vendég lesz többek közt Grecsó Krisztián és Lukács Miklós.

Az AEGON Magyarország és a Katona József Színház együttműködésében induló új sorozat első produkciója a színház Cigányok című előadását, annak egy mozzanatát hozza testközelbe – másképp, mint ahogy maga az előadás teszi. Nem közönségtalálkozóként, nem is pódiumbeszélgetésként. Többféle művészeti ág segítségével járjuk körül a Cigányokból választott témát. Mert mindig van másik nézőpont is. Érdemes szabadon, másfajta képzettársításokkal, máshonnan közelíteni. Kizökkenni a megszokottból.

Grecsó Krisztián a Cigányokról:

„Mindenkinek igaza van. Ebben az országban mindenkinek van igaza. És senki nem érti a másikét, a másik igazság nem igazság. Mindenki fél, a magyarok a cigányoktól és viszont. Ezért volt élvezetes megírni ezt a darabot. Amiért élni rossz itt. Továbbírtam a Tersánszky-féle kezdetet, és könnyedén eltörtem a sosemvolt mesevilágot, mert a mai önfeledt kegyetlenséggel beszélte el magát.

Pedig a Cigányokat felkérésre írtam, a rendező, Máté Gábor akarta megérteni, mily korban él ő a földön. Aztán kiderült, hogy mindnyájan ebben kell, hogy megkeressük magunkat, mert a kölcsönös gyűlölet, az örökös rettegés és a vágy a békességre talán a legfontosabb dolog, ami (nem) történik most ebben az országban. Nekiláttam, mert föl kellett hoznom valamit a mélyből, magamnak, a magyaroknak, a cigányoknak egyaránt. Legyen egy lelet – a rettegés alól.”

ciganyokforrás: Katona József Színház

Kettőspont – AEGON-est a Katonában
A Cigányokról, másképp

Időpont: március 29., 19 óra

Felolvasás: Fullajtár Andrea, Lengyel Ferenc
Ének: Horváth Mária
Zene:  László Attila – Liszt-díjas gitárművész, Lukács Miklós – AEGON-társdíjas cimbalomművész
Tánc: Horváth Zsófia, Juhász Zoltán, Tókos Attila, Benedek Attila
Koreográfia: Horváth Zsófia

Vendégek:

Grecsó Krisztián – író, aki továbbírta Terjánszky Józsi Jenő Cigányok című darabját
Máté Gábor – a Cigányok rendezője
Rostás Ottó – rendőr zászlós
Rózsa Béla – a Snétberger Zenei Tehetség Központ 16 éves tanulója
Házigazda: Lévai Balázs
Szerkesztő: Eszéki Erzsébet

süti beállítások módosítása