Kinevezték a Nemzeti Kulturális Alap igazgatóját

Csütörtökön adott tájékoztatást a Nemzeti Kulturális Alapot érintő főbb változásokról és az eddig elért eredményekről Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke.

Réthelyi Miklós a 2011. évi miniszteri keret felhasználásáról szólva elmondta, hogy 479 pályázati tétel szerepelt az előterjesztésben, ami a pénzügyi kereteket tekintve azt jelenti, hogy minden második volt támogatható. A pályázatok nagy része rendezvények, könyv és lapkiadás támogatását kérte és 78 magyar, valamint 26 határon túli település nyújtotta be őket – tette hozzá a miniszter. A támogatások összértéke – fogalmazott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője – megközelítőleg 1,8 milliárd forintot tett ki úgy, hogy az egyes pályázatok értéke nagyrészt néhány százezertől 1-2 millióig terjedt, s csak elvétve, ritkábban kértek nagyobb összegeket.

20120223_9777BG_rethelyi_496

fotók: Botár Gergely

A Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke ismertette, hogy meghívásos pályázaton keresztül három évre évi 100 milliót kap a Publishing Hungary programra a Balassi Bálint Intézet, Magyarország külföldi könyvvásárokon történő fokozottabb megjelenítésére. Sajnos ezen a területen igencsak sok bepótolni valónk van, mert kevéssé voltunk jelen az európai könyvpiacon – fogalmazott L. Simon László, aki hozzátette: ezt a munkát fogja közösen ellátni a Balassi Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum Könyv- és Fordítástámogatási Irodája. A kulturális diplomácia fő áramlatává kívánjuk tenni a programot – jelentette ki a bizottsági elnök.

20120223_9747BG_rethelyi_496

Réthelyi Miklós, L. Simon László

L. Simon László ismertette továbbá az eddig befolyt kulturális adó eredményeit, amely az eddigi adatok szerint az elmúlt másfél hónapban meghaladta a 27,5 millió forintot, ami éves szintre kivetítve 200-300 milliós bevételt eredményezhet.

Réthelyi Miklós végezetül ismertette az NKA igazgatói pályázatának végeredményét, s bemutatta az újonnan kinevezett igazgatót: Krucsainé Herter Anikót. 

 

(kormany.hu)

süti beállítások módosítása