Letiltották A varázshegyet - Szikoráék levelet írtak az előadásért

Múlt hét közepén a jogtulajdonosok letiltották A varázshegy című előadást az Új Színházban, amely Thomas Mann azonos című regénye alapján készült. Az alkotók azonban továbbra is játszanák a darabot.

A Színház.hu kérdésére, miért döntöttek a levélírás mellett, Szikora János rendező úgy felelt: "Úgy gondoljuk, attól, hogy kicserélték a házszámot az előadás nem lett más. Nem a hallgatás idejét éljük". 

A levél:

Tisztelt Jogtulajdonosok !

A budapesti Új Szinházban 2012 jan.27-én bemutatott „ A varázshegy „ cimű produkció rendezőjeként, egyben olyan független művészként irom Önöknek ezt a levelet, akinek hivatalos kapcsolata az Új Szinházzal a bemutatót követően jan.31-én hivatalosan megszünt.

Nem szünt meg azonban művészi kapcsolatom alkotótársaimmal, a szinházban maradt szinészekkel és a nézőteret estéről estére zsúfolásig megtöltő közönséggel. A bemutatót követő valamennyi előadást végignéztem. Tapasztaltam,, ahogy a produkció egyre érettebbé válik, a közönség pedig egyre megrendültebben hagyja el a nézőteret. Jóleső érzés, hogy Budapesten ma emberek százai jönnek el a szinházba Thomas Mannt „hallgatni”. Amikor e nagy munkába belevágtunk, nem voltunk biztosak abban, hogy a produkciót néhány előadás után nem veszi-e le a műsorról az új vezetőség. Mégis, gondolkodás nélkül, az alkotást, a munkát választottuk a passziv hallgatás helyett. Paradox módon most mégis azzal kell szembesülnünk, hogy nem az új vezetőség, hanem a Jogtulajdonos foszt meg minket a produkció továbbjátszásának lehetőségétől.

Az Új Szinház vezetőségváltása körüli botrányos helyzettel kapcsolatos információk mellett (amik vélhetően az előadás játszási jogának visszavonásához vezettek ), kérjük helyezzék kellő súllyal itéletük mérlegére a mi, Önök által valószinüleg nem ismert, szempontjainkat is. Ma ez az előadás Budapesten egy több mint egy évtizedes, az irodalmi értékek közvetitésére elkötelezett társulat tiszteletét és reményét fejezi ki az európai humanista szellem iránt. Büszkék vagyunk rá, hogy Thomas Mann gondolataival tehetünk hitet az emberi méltóság minden történelmi korszakban megőrzendő ethosza mellett. Meggyőződésünk, hogy ma Magyarországon nagy szüksége van az embereknek, a közönségnek a józan bölcsesség szavaira.

Mindezek összegzéseként, az egyetértésüket aláirásukkal kifejező társulat nevében arra kérem Önöket, hogy vessék össze letiltó határozatuk indokainak súlyát és az előadás életben tartásának jelentőségét és adják vissza nekünk a művészi cselekvés lehetőségét.

Szikora János, rendező

süti beállítások módosítása