Bizonytalan lesz-e még Tavaszi Fesztivál

John Malkovich lesz a sztárvendége a pénzügyi gondokkal küzdő Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. Egyelőre az is kérdéses, hogy Budapest jelenlegi gazdasági helyzetében van-e jövője a március 16. és 26. között zajló rendezvénysorozatnak. Lapszemle.

"Nem gondoltam volna, hogy válságmenedzseri teendőket kell ellátnom" - fogalmazott a Világgazdaságnak adott interjúban Vitézy Zsófia, aki tavaly február 1-jétől vezeti a Budapesti Fesztiválközpontot. 
Jelenleg 400 millió forintból gazdálkodhat a rendezvény. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kevesebb mint a felét adta oda a tavalyi támogatásnak, 250 millió forint helyett 80-at. A főváros hétmillió forintot csípett le a 157 millióból, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pedig 23-at a 198 millióból. Mentőövként viszont az utolsó pillanatban megérkezett a Magyar Fejlesztési Bank támogatása 25 millió forint értékben. A jegybevételből 100 milliót várnak. A sztárokat felvonulató előadásokra már nem lehet jegyet kapni, a fesztiváligazgató szerint a belépők mintegy 60 százaléka fogyott el múlt hét péntekig. 
"A legkárosabb faktor a bizonytalanság, a tervezhetőség hiánya. Ha az állam valóban meg akarja tartani ezt a fesztivált, akkor ezen kell először változtatni, hiszen ha világsztárt szeretnénk látni 2014-ben az Operában, akkor őt már az idén le kell foglalni" - jegyezte meg Vitézy Zsófia. Lapértesülések szerint Tarlós István a főváros gazdasági helyzetére tekintettel jövőre nem kívánja támogatni a Budapesti Tavaszi Fesztivált. Erre az igazgató úgy reagált, hogy hallott ő is a főpolgármester nyilatkozatáról, de hivatalosan még nem tájékoztatták. "Az idei fesztivál biztos lábakon áll, a 2013-as léte bizonytalan. A rendezvényt a főváros előfinanszírozza, így ha Budapest nem finanszírozza, bármi előfordulhat" - tette hozzá.

vitezyA pénzhiány miatt az idén elmarad az egyik legnépszerűbb alprogram, az új tehetségeket bemutató Fringe Fesztivál. Arra a kérdésre, hogy miért épp ezt húzták le a programból, Vitézy Zsófia azt felelte, "mert nagyon drága és nem hoz bevételt". "Nem akartunk lemondani róla, ezért az utolsó pillanatig győzködtünk egy támogatót, hogy szálljon be, de végül sajnos nem sikerült" - árulta el. 
Vitézy Zsófia arra a kérdésre, hogy hosszú távon min változtatna a fesztiválon, azt felelte, az arculaton lenne szükség ráncfelvarrásra: modernizálná a honlapot és új logót is terveztetne. A programstruktúra lényegi elemein nem alakítanak, viszont több közösségi, szabadtéri rendezvényt szeretne. "Az lenne üdvös, ha eltolhatnánk a fesztivált néhány héttel, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a szeszélyes időjárásnak" - fogalmazott. 
Vitézy Zsófia arról is beszélt, megnehezíti a szponzorszerzést az, hogy a rendezvényt szervező Budapest Fesztiválközpont nem előadó-művészeti szervezet, ezért nem vehetik igénybe az adókedvezményeket sem ők, sem a támogatást nyújtó vállalat. Szerinte az lenne az egészséges arány, ha legalább annyi pénz érkezne a magánszektorból, mint az államtól. 
Vitézy Zsófia kitért arra is, hogy terveik szerint a nyári fesztiválszezonban is szerveznek programokat, egyelőre egy nagyobb szabású utcai produkcióról tárgyalnak. Míg a főváros költségvetése bizonytalan, nem kívánt többet elárulni a fesztiváligazgató. Szerinte a mostaninál nehezebb dolguk lesz ősszel, a Café Budapestre átkeresztelt rendezvénysorozat szervezésekor. "A művészeknek és a hazai kulturális életnek is nagyon fontos ez a fesztivál, hiszen Magyarországon a kortárs kultúra iránti nyitottság sokkal kisebb, mint Nyugat-Európában. Ha erről a fesztiválról lemondunk, a megjelenés utolsó lehetőségei is elveszhetnek. Sajnos a lehetséges finanszírozók nem ilyen elkötelezettek" - tette hozzá. 

Forrás: Világgazdaság

süti beállítások módosítása