Dörner: nem érdemes hülyének nézni

A jó és a rossz közötti harc határozza meg a létet, minden valamirevaló művészi produktumnak ez az alapvető lényege, minden jó darabban benne van - vallja Dörner György. A Magyar Hírlapnak arról is nyilatkozott, hogy Mátyás királyról szóló drámán és kamaraoperai előadásokon gondolkozik.

A Magyar Hírlap cikkéből:
Az Új Színház új műsortervét főképp elhunyt magyar szerzők - Katona Józseftől Nyírő Józsefen át Németh Lászlóig, Gyurkovics Tiborig - műveire építik. A kérdésre, az élő magyar írók közül kinek a műveit hozná a teátrumba, Dörner így felelt: "Rengeteg élő, tehetséges szerző van, de ha az említettek, vagy Mikszáth, Jókai műveit nem játsszák, tényleg feledésbe merülhetnek. Két-három évadra elegendő darab szerepel az elképzeléseinkben ilyen szerzőktől. Viszont épp most kaptam Amerikából egy sokszereplős drámakötetet, Aulfoy B. K. Culeen írta Mátyás királyról. Jövőre lesz 570 éve, hogy megszületett az uralkodó, aktuális lenne egy róla szóló színdarab. Meglátjuk, milyen minőségű az írás. Gyurkovicstól a Kreutzer-szonátán és a Császármorzsán gondolkodunk, Tamási Árontól pedig egy zenés Ábelt szeretnénk, természetesen Csurka-bemutatót is tartanánk a jövő évadban, A hatodik koporsót. Később, amint az már ismertté vált, ki szeretnénk majd írni egy olyan drámapályázatot, amelyen a jelentkezők azt dolgoznák fel, hogy mik történtek "királyi szinten" a rendszerváltás óta. Hiszen tudjuk, hogy "odalent" mi történt, rengeteg mű született a kilátástalanságról, csőlakóvá válásról, nyomorról, de hogy odafent mi történt, abból óriási hiány van". 
Dörner szerint a színdarab: fikció. "Még akkor is, ha történelmi alapja van. Informál, de nem ez az elsődleges dolga, ez az iskolák, a történészek, az újságírás feladata. Amire pedig ezek nem képesek - az embert érzelmileg megmozgatni -, arra itt a színház" - fogalmazott az Új Színház igazgatója, aki szerint a kommunizmusból való kilábalás időszakánál kevés érdekesebb van. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy egy író hogyan tudja a kor konfliktusait drámai szinten megmutatni. 

dornerA márciusi műsorból kiderül, hogy koncertek is lesznek az Új Színház stúdiószínpadán hétfőnként. Ennek kapcsán Dörner elmondta, a hétfő afféle "holt sáv", vidéken gyakran nem is tartanak előadást ilyenkor. "Egy budapesti színház azonban ezt nem teheti meg, a koncert pedig jó alkalom felkelteni a közönség érdeklődését. Később el tudnám képzelni, hogy a mintegy 350 férőhelyes színházunk befogadhatna például kamaraoperai előadásokat is" - tette hozzá. 
Azt is kifejtette szerinte, hogy lehet nagyközönséget vonzó, de egyúttal művészileg is jó egy előadás: "A közönségvonzó és a jó előadás fogalmának nem kellene elválnia egymástól. Azt kell néznünk a színházban, mi mozgatja a földi létünket. Hogy milyen darabban: személyes drámákban, királydrámákban vagy harsány röhögésre késztető vígjátékokban, az mindegy. Mindig a jó és a rossz közötti harc határozza meg a létet, minden valamirevaló művészi produktumnak ez az alapvető lényege. A belénk kódolt jóra törekvést a gonosz nyilván megpróbálja elnyomni bennünk - a munkálkodását minden korban meg lehet élni, gondoljunk csak a háborúkra. A jó darab, a jó előadás megindítja a néző érzelmeit, mert bennünk van az öröm, a fájdalom, az együttérzés, az izgulás valakinek az életéért vagy a szerelméért: találjon egymásra az a két ember, akiket nézőként látunk lentről, de ők a színpadon nem veszik észre egymást. (...) A színház teljesebb dolog annál, mint hogy beszűkítsük a formára - amellyel persze lehet kísérletezni. Ha valaki szeret mondjuk vetítéssel játszatni, vagy szigorúan rímes időmértékes verselésben szavaltatni, esetleg a szabadság jegyében központozás és nagybetűk nélküli áradatban megszólaltatni a színdarabot: ez mind rendben van. Ezerféleképpen lehet közölni a dolgokat. Nem zárkózom el ettől, a színesség csak hozzátesz a nagy egészhez." - mondta Dörner György, aki szerint az első etrée-juk Kodolányi János Földindulása lesz március 23-án és minden más csak tapéta. 
A Galkó Balázs-ügye kapcsán úgy nyilatkozott: "Túl van dimenzionálva. Annyi ember van itt a színházban, akikkel törődnöm kell. Ő az egésznek egy kis, de természetesen ugyanolyan fontos része, mint a többiek" - magyarázta Dörner, aki tagadta, hogy azt mondta volna "itt mostantól csupa olyan ember lesz a társulat tagja, aki hisz Istenben". "Hogyan mondanék ilyet? Balázst sok-sok éve ismerem, az, hogy én megosztom egy transzcendentális gondolatomat egy szerződtetési beszélgetés során, s az így kerül ki... Nem érdemes hülyének nézni engem" - közölte az Új Színház igazgatója.

Forrás: Magyar Hírlap

süti beállítások módosítása