Sport nélkül is élvezhető lesz a londoni olimpia

Nincs oka elkeseredésre annak, aki idén nyáron olimpiai eseményre szóló belépő nélkül tartózkodik Londonban: nem lesz szüksége jegyre ahhoz, hogy élvezze a hatalmas és érdekfeszítő rendezvény hangulatát. 

Megszaporodnak az utcai rendezvények

Az események a játékok július 27-i megnyitása előtt, már május közepén elkezdődnek, amikor az olimpiai láng Görögországból Nagy-Britanniába ér. Országszerte a települések utcáin köszöntik a lángot vivőket, akik hetven napos, több száz várost érintő körutat tesznek, mielőtt elérik a kelet-londoni olimpiai stadiont.
  Az AP hírügynökség összesítése szerint az utcai rendezvények megszaporodnak június elején, amikor Nagy-Britannia-szerte látványos felvonulásokkal és több száz hajónak a Temzén rendezett parádéjával megünneplik II. Erzsébet királynő gyémántjubileumát, trónra lépésének hatvanadik évfordulóját.
    

A londoni turizmusért felelősök számos ingyenes művészeti és kulturális eseményt kínálnak az olimpia idejére. A játékokat kiegészítő hivatalos művészeti rendezvény, a London 2012 Fesztivál bőven tartalmaz zenét, színházi előadásokat és karneválokat, és 10 millió embernek kíván díjmentesen szórakozást nyújtani.
    

A zene folyója

A június 21-én kezdődő kulturális sorozat fő eseménye a július 21-22-én sorra kerülő A zene folyója. Azon a hétvégén Temze-parti helyszíneken ingyenes zenei előadások mutatják be az olimpiai játékokon részt vevő mind a 205 nemzetet. Amerikai zenészekkel a Towernél, ázsiaiakkal a Battersea-parkban lévő színpadon találkozhat az érdeklődő.
    

shakespeare

Shakespeare-világfesztivál

Az év másik nagy művészeti eseménye a Shakespeare-világfesztivál, amely a nagy drámaköltő születésnapján, április 23-án kezdődik. Gazdag programjában egy, a Brit Múzeumban megrendezett kiállítás és számos külföldi társulat - a braziltól az oroszig - produkciója is szerepel, köztük a Rómeó és Júlia modern, a mai Irakba helyezett változata. Az előadásokat országszerte sok helyen bemutatják, és lesznek rájuk olcsó, 3 fontba kerülő jegyek is.
    

A West End musicaljeire és színdarabjaira általában nem olcsók a jegyek, de itt is van mód a takarékoskodásra.

A Királyi Operaház (a világhírű Covent Garden) és néhány színház néha árul állóhelyre szóló jegyeket, és azok már 5 fontért megszerezhetők, az előadás kezdete előtt pedig leszállított áron értékesítik a visszaadott jegyeket azoknak, akik hajlandók a siker reményében sorba állni. Akit ez a megoldás érdekel, az keressen fel napközben néhány színházat, és érdeklődjön a last minute elérhetőségekről.

28 perces! részlet a Fensterputzer című előadásból, melyet Hongkongban készített a Tanztheater Wuppertal

Pina Bausch sorozat

A Sadler’s Wells és a Barbican színházak nyári programjukat a kortárs művészetnek szentelik, egy hónapig nemzetközi koprodukciók bemutatásával ünneplik az Olimpiát. Kínálatuk középpontjában a világhírű Pina Bausch munkássága áll, ugyanis tásulata egy hónap alatt 10 előadását is bemutatja, amely 10 különböző országban született. Pina Bausch 1986-ban látott hozzá a mérföldkőnek számító sorozathoz, amely koprodukcióban készült a városokkal, amelyek élete inspirálta az előadásokat. A látogatás ihlette darabok közül a Magyarországon készült Wiesenland is újra műsorra kerül Londonban. 

national

Séta, sárkányeregetés, tavi fürdőzés
    
    

És aki a szabadban érzi jól magát? London remek sétalehetőségekkel rendelkezik, és a látogatók gyakran nem is tudják, mennyivel jobban járnak, ha lemondanak a buszról és a földalattiról, és gyalog mennek egyik látnivalótól a másikig.
 Kár kihagyni a Temze déli partját, ahol nyáron mindig nagy a nyüzsgés. A legjobban az jár, aki a folyóparti Tate Modernnél, egy használaton kívüli erőműben berendezett modern művészeti múzeumnál kezdi a sétát. Onnan vagy keletre indul, a Tower-híd felé, vagy nyugatra, a Nemzeti Színház felé, amelyben nyáron sok ingyenes cirkuszi, zenei és egyéb művészeti esemény zajlik. Mindkét séta vonzó lehet családoknak is, és egyik se tart tovább 30 percnél.
    

Aki még részletesebb útmutatásra vágyik, az három internetes oldalon is tájékozódhat az olimpiai London kínálta időtöltési lehetőségekről:

London Guide programajánló: http://www.visitlondon.com/london2012/

London 2012 Festival: http://festival.london2012.com/

Shakespeare-világfesztivál: http://www.worldshakespearefestival.org.uk/.

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása