A Szlovák Nemzeti Színház az Armel operaverseny új partnere

Egy ősbemutatóval csatlakozik 2012-ben az idén ötéves Armel operaversenyhez és fesztiválhoz a Szlovák NemzetiSzínház operatársulata. Roland Baumgartner osztrák komponista Mária Terézia című darabját hozzák a szegedi döntőre, amelyet október 6. és 15. között rendeznek meg a Tisza-parti városban.

"A verseny idén is szinte változatlan szabályok között folyik - mondta el az eseményt beharangozó szerda délelőtti sajtótájékoztatón Havas Ágnes, a rendező Armel produkciós cég vezetője. - E téren az egyetlen változás, hogy mostantól az elődöntők mindegyikén részt vesz zsűri elnökként egy szakember, ő mondja ki az utolsó szót, hogy kik kerüljenek fel a döntő 30-as listájára. Ezt a szerepet 2012-ben Danielle Orlando világszerte elismert énektanár és korrepetitor vállalta. " 
A verseny első fordulóit április első felében New York-ban, Budapesten és Párizsban rendezik meg. Változatlanul öt partner operaház ad öt különböző produkcióban lehetőséget versenyszerepek elnyerésére. Az Armel hagyományos partnere a Szegedi Nemzeti Színház, amely Giordanio Andréa Chénier című művét mutatja be. A New York-i Center for Contemporary Opera egy Amerikában igen ismert szerző, William Mayer Haláleset a családban című kortárs operáját tűzi műsorra. Ennek a szereplőválogatása megtörtént, a rendező, Alföldi Róbert elmondta, legalább 400-an jelentkeztek rá, köztük olyanok is, akik az előző két New York-i rendezésében is szerepeltek. Megjegyezte: továbbra sem érti, miért ilyen csekély a verseny iránti érdeklődés a magyar énekesek körében. 

armel A pilzeni Josef Kajetán Tyl Theatre Philipp Glass A büntető kolónia című darabját fogja játszani, Szegeden is a saját zenekarukkal. A gdanski Balti Opera Penderecki A fekete maszk című művét adja elő, a Mária Terézia pedig a szlovák opera együttes újdonsága, ők is a saját zenekarukkal lépnek fel a döntőben. A többi opera kíséretét a szegedi muzsikusok látják el. 
Az előadásokat az Arte Live Web és a Mezzo zenei csatornán kívül a Duna Televízió is tervezi sugározni, a díjátadó gálaestet élőben adja, a többi előadást pedig felvételről - részletezte Havas Ágnes, hozzátéve: a nemzetközi együttműködésekben jelentős eredményeket mutathatnak föl. 
Hosszú távú kapcsolat épül a franciaországi Avignon-i Fesztivállal, amelynek operaszekciója április 18-án bemutatja a 2011-es verseny egyik produkcióját, Michael Dellaira A titkosügynök című operáját. A 2013-as fesztiválon egy idei előadást tűznek műsorra, 2014-ben pedig már a teljes operaverseny bemutatkozhat a rangos eseménysorozatban valamennyi 2013-as versenydarabbal. 
Jan Burian, a pilzeni Josef Kajetán Tyl Theatre igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város 2015-ben Európa egyik kulturális fővárosa lesz. Ekkorra már áll és működik az új színház, amely nemzetközi tervezőgárda elképzelései alapján épül, a legmodernebb technikával, a díszletváltozást meggyorsító hátsó színpadokkal felszerelve. 
Jan Burian egyébként a kulturális fővárosi programokat is összefogja. Kiemelte: rövidesen zeneszerzői pályázatot írnak ki, az egyfelvonásos pályaműveket 2013-ban kell leadni, és 2014-ben a nyertes alkotásokat nemcsak az Armel operaverseny mutatja be 2014-ben, hanem a tervek szerint már üzemelő új színházban is láthatók lesznek. 
A verseny költségvetése 200 millió forint körül stabilizálódott - árulta el Havas Ágnes, ebből 43 milliót ad Szeged, 30 milliót várhatnak az NKA-tól, főszponzoruk a DÉMÁSZ ad még jelentős támogatást. A többi pénz is magáncégektől várható.

süti beállítások módosítása