Tánc-akciók lepik el tavasszal a fővárost

Táncperformanszok és villámtáncok söpörnek végig február és június között a fővároson a Szzzevassz! Tavassz! elnevezésű kezdeményezés keretén belül: a tánc-akciókat újszerű képrögzítési technikákkal készülő "kémfilmben" fogják rögzíteni.

A Kémhatás című dokumentumfilm az interaktivitásra és a kreativitásra épül. A célja a táncesemények spontaneitásának és illékonyságának a térben, illetve időben való kiterjesztése, a hangsúly pedig a kapcsolatteremtésen és a visszajelzésen van - mondta el a Katapult Film és a Budapest Tánciskola szerdán tartott közös sajtótájékoztatóján Angelus Iván, a Szzzevassz! Tavassz! elnevezésű táncsorozat és egyben a Kémhatás című film rendezője. 

tanc A Szzzevassz! Tavassz! keretén belül a Budapest Tánciskola régi és jelenlegi diákjai fognak koreografált, vagy improvizációra épülő performanszokat, illetve villámtáncokat (flashmob) előadni a MU Színháztól a Lehel Piacon és az óbudai Fő téren át a Liszt Ferenc térig, illetve a Trafó Kortárs Művészetek Házáig. Márciusban a MU Színházban kóstolhatnak bele az érdeklődök a kezdeményezés hangulatába. A június 14-ig futó programsorozatot workshopok és beszélgetések is színesítik. 

Angelus Iván szerint a kezdeményezés nem csupán a fővárosra korlátozódik: világszerte bárki készíthet felvételt a saját utcai produkciójáról, amely akár a kész filmben is helyet kaphat. A Kémhatás című film különlegessége, hogy kizárólag alternatív - full HD minőséget biztosító - képrögzítő eszközökkel készül, hogy semmi ne álljon a néző és az események közé: mobiltelefonok, GoPro-, biztonsági- és modellhelikopteres kamerák, valamint fényképezőgépek erősítik a kémhatást, különleges betekintést engedve a nézőknek a történésekbe. 

tanc2

Ugyanezt a hatást fogja erősíteni a speciális vágásmód: a felételek osztott képernyőn jelennek meg, hogy egyszerre jelenítsék meg a szereplő belső világát, a környezetével való kapcsolatát és a közönség reakcióit. A Katapult Film képviseletében jelen lévő Angelusz Iván, a film társproducere szerint az alkotás három társművészet - a zene, a tánc és a film - találkozásának a gyümölcse. A várhatóan nyár végére elkészülő filmben azonban egyetlen szó sem fog elhangzani: a főszerep a táncé, a performanszoké, az Ördöglakat együttes előadásában felcsendülő "halandzsa nyelvű" énekeké lesz. Az alkotásban továbbá szerepet vállalat Rudolf Péter színész is. 

A kezdeményezés különleges résztvevője a Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért elnevezésű szervezet, amely a tánc "gyógyító erejét" hivatott bizonyítani. Az elkészült filmnek lesz egy 55 perces televíziós, illetve egy performanszokkal színesített 90 perces mozis változata.

süti beállítások módosítása