A Színházkolónia kérdezett - a HOPPart válaszolt

Most először a Színházkolónia tagjanak lehetősége nyílt arra, hogy kérdéseket tegyen fel  a  Hajrá, Háry! c. darab kapcsán a HOPPart társulatnak. Ezek a válaszok érkeztek! A válaszokat Herczeg Tamás társulatvezető, alapító tag írta meg.

2012. február 20-án került bemutatásra a HOPPart Társulat HAJRÁ, HÁRY! c. előadása Novák Eszter rendezésében. A darabot Jánossy Lajos és Kárpáti Péter írták.

A HOPPart tavaly nyáron a Kőszegi Várszínházban mutatta be a Hajrá, Háry! című előadást. Február 20-án nem mindennapi esemény szemtanúi lehettünk a Trafóban: Háry János párbajra hívta világhírű vetélytársát, Münchausen bárót, és bár nem fegyverrel, karddal, mordállyal, pisztollyal küzdenek meg az ellenfelek, a harc mégis vérre megy. Ki tud vajon nagyobbat hazudni?

hoppart

Kérdések és válaszok

1. Hogyan találkozott Jánossy Lajos és Kárpáti Péter?

Novák Eszter a közös ismerős. Szerintem, de őket kellene megkérdezni. Néhány találkozásukról tudok mesélni, amiknek tanúja voltam; először mindig köszönnek egymásnak.
2. Miért választottátok ezt a témát?
Feltűnt, hogy mostanában mindenki annyira becsületes és egyenes, soha semmilyen körülmények között nem hazudna, gondoltuk jól jönne az embereknek egy kis hazugság tanfolyam.
3. Milyen új előadásra készültök?
Mirkó királyfi c. meseelőadásra készülünk jelenleg, azután pedig az Örkény Színházzal közösen  egy Tankred Dorst darabot, a Merlin, avagy a puszta ország-ot visszük színre Polgár Csaba rendezésében.
4. Ahelyett a kérdés helyett, hogy  "Ha lenne egy tündér és három kívánság, mit kívánnátok magatoknak?" azt kérdezem: melyik előadásotokat ajánljátok márciusban a Színházkolónia tagjainak?   :)
A Hajrá Háryt mindenképp, de a Szörprájzpartit is, és nem utolsósorban a Mirkó királyfit .A Korijolánuszt is ajánlanám, ha valakinek volna kedve ezért Sepsiszentgyörgyre utazni.
5. Mit üzenetek a színházszeretőknek, így a Színházkolónia tagjainak? :)
Továbbra is járjanak szépen színházba és erre buzdítsanak mindenkit, aki nem, vagy nem olyan gyakran jár. Szerintem most nagyon fontos mindenki számára, nemcsak a szórakozás szempontjából.
6. Van-e valami kapcsolat ezekben az egymást követő előadásokban?
Szörprájzparti, Vándoristenek, Hajrá, Háry! Itt most nem a szerzőre gondolok.
Akkor biztos az improvizációra, a pillanat erejére. Nyilván nem véletlen, hisz a szerző is azonos. Pétert nagyon izgatja a váratlan megoldása és ezzel minket is megfertőzött. Az egyes előadásokban persze különbözően jelenik meg maga az improvizáció, van amelyikben csak feldolgozott formában, kis szabadságokkal egy alapgondolat mentén, de ha a közönséggel kommunikálunk, azt nem lehet előre megírni.
7. Mikor érzitek azt, hogy jól sikerült egy előadás?
Ha jól sikerül. Ezt elsősorban a közönség reakcióiból lehet lemérni, de magunkon is érezzük, hogy épp milyen formában vagyunk és egymáson is. Akkor biztosan jó egy előadás, ha a közönség is mi magunk elégedettek vagyunk magunkkal és egymással.
8. Mi történik akkor, amikor nem sikerül úgy az előadás, ahogy szeretnétek.
Az előző kérdésnél sem értettem teljesen, hogy egy estéről, vagy egy új produkcióról van szó, az előzőnél az estére vonatkozó kérdés mellett döntöttem, most egy produkcióról beszélnék. Ha azt érezzük, hogy nem sikerül, akkor megpróbálunk addig dolgozni alakítani rajta, amíg nem érezzük, hogy jó. Ha úgy érezzük, így sem sikerült, akkor nem játsszuk.

forrás: szinhazkolonia.hu

süti beállítások módosítása