A Vatikánba hívják Vidnyánszky előadását

Érdeklődik a Vatikán a Mária iránt: felvételről már látták, szeretnék megnézni élőben is. Szerződés még nincs, időpont már van.

A Dehir.hu cikkéből:

Martin Scorsese 1988-as filmje, a Krisztus utolsó megkísértése annak idején kivívta a katolikus egyház ellenszenvét: Scorsese-t épphogy eretneknek nem nyilvánították, tiltakozott a pápa, s világszerte püspökök és papok sora a film bemutatása miatt. Másfél évtizeddel később egy újabb alkotás keltett nagy vihart, ám Mel Gibson mozija, A passió ellen nem lépett fel a katolikus egyház: 2004 legvitatottabb filmjét maga I. János Pál pápa is megtekintette. A Vatikán figyelme most egy debreceni produkció felé fordult. A Mária premierjét a Főnix Csarnokban több hazai egyházfő megnézte (köztük Bölcskei Gusztáv református és Bosák Nándor katolikus püspök is), a hírek szerint pedig maga a Vatikán is érdeklődik az előadás iránt.
"Többről van szó, mint érdeklődésről. Van egy kimondott meghívásunk, de erről papír, vagyis szerződés még nem született" - válaszolta kérdésünkre a rendező. Mint Vidnyánszky Attila elmondta, az ügy ugyanakkor már egészen előrehaladott állapotban van.

"Lefordítottuk és elküldtük Vatikánba az alkotók és a szereplők életrajzát, a szövegkönyvet, a zenét. Küldtünk fotókat is, és természetesen már látták felvételről is a Máriát. Mindez nem elbizonytalanította őket a szándékukban, hanem megerősítette. Költségvetést is készítettünk, s már van egy dátum is: valamikor szeptember 10. és 25. között."
Mindezek ellenére Vidnyánszky Attila azt mondja, várjuk meg a végét. Különben, mint elárulta, nagyon komoly tárgyalások folynak Esztergommal, ahol augusztus 20. környékén kellene játszaniuk a Máriát, de szó van arról is, hogy Csíksomlyóra vigyék a színház egyik leglátványosabb produkcióját. Erdélyben viszont nem pünkösdkor, hanem egy másik nagy ünnepen, az Ezer Székely Leány Napján játszanák a darabot. (Ez a székely népviselet, néptánc és népzene ünnepe, melyet rendszerint július első vasárnapján tartanak Csíksomlyón.) A tervek között szerepel, hogy a Papp László Sportarénában is bemutassák a Máriát. "Úgy volt, hogy most húsvétkor játszanánk, de ennek most már nincs realitása" - jegyzi meg a rendező, és hozzáteszi: "Mivel felújítjuk az előadást, és karácsony táján szeretnénk Debrecenben újra játszani, úgy gondolom, akkor kellene ott is műsorra tűzni."

Forrás: dehir.hu

süti beállítások módosítása