Berlusputyin - Nekiestek az orosz kormányfőnek a színházban

Vlagyimir Putyin orosz kormányfőről szóló, szatirikus hangvételű színdarab debütált Moszkvában pár nappal a hétvégi választások előtt.

A Berlusputyinról

A Berlusputyin című darab a Nobel-díjas olasz író, Dario Fo Abnormális kétfejű (L’abnormalo bicefalo) című Berlusconi-szatírájának orosz adaptációja. Ugyanakkor internetes pletykák is megjelennek benne, szinte minden maradék tabut megtörve az államfői posztért ismét versenybe szálló Putyin magánéletével kapcsolatban. 

A színmű azt képzeli el, hogy mi lenne, ha egy baleset után Putyin barátjának, a volt olasz kormányfőnek, Silvio Berlusconinak az agyát átültetnék Putyin fejébe. A történet szerint Berlusconi egy támadás következtében meghal, a balesetet szenvedett Putyin pedig megkapja az olasz politikus agyának felét. Az átültetés után azonban váratlanul liberális irányba fordul, és még a parlament előtt is megbánást tanúsít, ám aztán egy botox-túladagolás miatt visszájára fordul a folyamat.

Dario Fo eredeti darabjának utcaszínházi filozófiáját követve a Moszkva belvárosában működő Teatr.doc színház társulatának előadása folyamatosan változik, a legfrissebb hírekkel aktualizálják a művet. – Ez a darab alighanem a producerek álma. Csupán két szerep van benne, de őrült nagy az érdeklődés iránta – jellemezte a művet a rendező, Varvara Faer, aki az AFP munkatársának azt mondta, amíg Putyin hatalmon van, játszani fogják a darabot.

A színjátékban a Putyint alakító színész fedetlen mellkassal jelenik meg, mellizmait habpótlással erősen kiemelték. A Putyin feleségét, Ljudmillát játszó színésznő pedig kolostorba menekül férje elől. 

Az 59 éves Putyin botoxos fiatalításáról szóló pletykák az interneten röppentek fel, de szóvivői következetesen tagadták, hogy efféle kozmetikai eljárás alá vetette volna magát. A világhálón a kormányfő házasságáról is időről időre felmerülnek találgatások. Putyin ugyanis hónapok óta nem mutatkozott feleségével. A szóvivők ezt egyszerűen azzal hárították, hogy a politikus rendkívül elfoglalt.

Az orosz állami média, de még az ellenzékinek tartott újságok sem tárgyalják Putyin magánéletét. Az a televíziós bábparódia, ami Putyint groteszk törpeként ábrázolta, röviddel 2000-ben történt államfővé választása után eltűnt a képernyőről.

Tabu Putyin magánélete

Az orosz állami média, de még az ellenzékinek tartott újságok sem tárgyalják Putyin magánéletét. Az a televíziós bábparódia, ami Putyint groteszk törpeként ábrázolta, röviddel 2000-ben történt államfővé választása után eltűnt a képernyőről.
Feleségét, Ljudmilát csak ritkán látni, két lánya pedig láthatatlan - az egykori KGB-ügynök Vlagyimir Putyin államtitokként kezeli magánéletét, és egy újságot be is záratott, miután beszámolt Oroszország erős emberének és egy ifjú sportolónőnek a feltételezett viszonyáról.
A Moszkovszkij Korreszpongyent című napilap 2008 áprilisában kényszerült lehúzni a rolót, mindössze néhány nappal az után, hogy Vlagyimir Putyin és a nála kétszer fiatalabb Alina Kabajeva olimpiai bajnok tornásznő esetleges összeházasodásáról vizionált. Putyin visszautasította ezeket a pletykákat, és keményen megfenyegette azokat, akik "erotikus képzelődéseik közepette mások magánéletébe ütik taknyos orrukat".

30240_putin_with_wifeAzóta gyakorlatilag nem jelent meg a nyilvánosság előtt Putyin felesége. A tavaly decemberi parlamenti választáson nem kísérte el férjét szavazni, s egyedül ment el Putyin a karácsonyi misére is, miközben - utódja és feltehetően elődje is -, Dmitrij Medvegyev leköszönő elnök felesége társaságában jelent meg. A kormányfő-elnökjelölt két lányáról semmit nem tudni, a 26 éves Marija és a 25 éves Katyerina a nyilvánosságnak megmutatott utolsó fényképeken még gyerek volt.
A helyzetet kommentálva Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője tavaly ősszel kifejtette, hogy tiszteletben kell tartani a miniszterelnök személyes döntését. "Ő a családfő, és olyan döntéseket hoz, amilyeneket szükségesnek tart" - mondta Peszkov.
"Putyin egyáltalán nem akar beszélni a magánéletéről, és erről minden jelentős médium vezetőjét tájékoztatták. Egyetlen újságíró sem merészel hozzányúlni ehhez a kényes témához" - mutatott rá Gleb Pavlovszkij, Putyin egykori tanácsadója.
Első államfői mandátumának kezdetén, tíz évvel ezelőtt Putyin biztonsági megfontolásokból rejtette el lányait a nyilvánosság elől, de azért egy-egy hírmorzsa kiszivárgott róluk. Ma már új személyiségképpel rendelkezik, egy magányos emberével, aki az állammal kötött házasságot" - fogalmazott Pavlovszkij.

süti beállítások módosítása