Új felhívás a POSZT-ra - Kiderül ki válogat jövőre

Közzétették a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) jövő évi felhívását: az eseményt 2013. június 5. és 14. között rendezik meg, a válogatásban a 2012. március 1. és február 28. közötti bemutatók vehetnek részt. Az idei POSZT versenyprogramja március 5-én dől el.

Kedves Kollégák!

A 2013. évi POSZT ügyében jelentkezünk. Köztudott, hogy megváltozik a Pécsi Országos Színházi Találkozó tulajdonosi szerkezete. 2012 februárjától a kétharmados többségű Pécs városa mellett az egyharmados részen egyenlő arányban osztozik a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság.

Az idei POSZT versenyprogramja 2012. március 5-én dől el és kerül nyilvánosságra, 1-jével pedig már elkezdi munkáját a jövő évre válogató új grémium. A két Társaság megegyezése alapján a 2013. évi POSZT válogatói:

a Magyar Színházi Társaság részéről Solténszky Tibor dramaturg

a Magyar Teátrumi Társaság részéről dr. Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész.

A fesztivál időtartama: 2013. június 5-14.  A válogatásban a 2012. március 1 – 2013. február 28. közti bemutatók vehetnek részt.

A válogatóknak a színházak által javasolt előadásokat meg kell tekinteniük. Emellett természetesen bármely produkciót megnézhetnek és meghívhatnak, de az ajánlottak elsőbbséget élveznek. A fentiek miatt nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy éljen a jelölés jogával.

Az elmúlt időszakban módosult az Előadó-művészeti törvény és megváltoztak a kategóriák, ezért a jelölési lehetőséget a következőképpen állapítottuk meg:

- a nemzeti és kiemelt intézmények két előadást jelölhetnek (1 nagyszínházi, 1 stúdió/kamara, illetve az adottságtól függően 2 nagyszínházi vagy 2 stúdió/kamara előadás),

- a regisztrált színházak 1 előadást javasolhatnak,

- a független, de nem regisztrált társulások által létrehozott produkciók is jelentkezhetnek, de ehhez két elismert színházi szakember ajánlása szükséges.

Fontos, hogy elsősorban olyan előadásokat javasoljanak, amelyek a Pécsi Nemzeti Színház valamelyik játszóhelyén (nagyszínház, kamara, stúdió illetve szobaszínház) elférnek. A Nagyszínházba hagyományos térszervezésű (tehát a színpadon előadás, a nézőtéren nézők) produkciót várunk, illetve stúdió-előadások esetén minimum 100 fős kell legyen a nézőtér.

A határon túli magyar színházak esetében a válogatók, ahogy eddig is, támaszkodhatnak a kisvárdai Magyar Színházak Fesztiválja válogatójának javaslataira.

A jelölések folyamatosak, az utolsó határidő: 2013. január 15. Nyomatékosan kérjük, hogy a válogatók munkájának megkönnyítése érdekében javaslataik minél előbb tegyék meg a Magyar Színházi Társaság Titkárságán ( magyarszinhazi.tarsasag@t-online.hu ). Ez azért is fontos, mert a válogatók március 1-től már elkezdik a munkát.

Üdvözlettel:

2012. március 1.

Magyar Színházi Társaság Magyar Teátrumi Társaság

 


süti beállítások módosítása