Az idei Armel Operafesztiválról

Egy Armel-opera avignoni bemutatójával indul a Fesztivál jubileumi ötödik éve.

Az Armel operaverseny szokásos, tavaszi évadnyitó sajtótájékoztatójára a Lengyel Intézetben került sor február 29-én. Havas Ágnes, a verseny-fesztivál igazgatója elmondta: a tavalyi évhez hasonlóan három helyszínen kerül sor az első fordulós válogatásra: Budapesten, Párizsban és New York-ban, ahonnan a - főként hangi kvalitásokat vizsgáló - zsűri harminc énekest juttathat tovább a májusban zajló szegedi második fordulóra. Itt osztják majd ki az ezévi fesztivál-operák főszerepeit.

 

Az első forduló során a zsűrielnök, Danielle Orlando mind a három válogatási helyszínen jelen lesz. A korrepetítor - aki a Pavarotti énekverseny megalapításában és zsűrizésében korábban egyaránt fontos szerepet játszott, valamint számos nagy operaház (például a Metropolitan Opera, a Washington National Opera, a Teatro Colón stb.) zenei vezetője volt - mindhárom helyszínen tanácskozik majd a helyi zsűrivel. New Yorkban a Center for Contemporary Opera vezetése, Párizsban a Bastille Opera, Budapesten pedig Kesselyák Gergely karmester lesz segítségére.

 

Havas Ágnes beszámolt arról a két felkérésről is, amelyek mindegyike a Fesztivál és operáinak külföldi bemutatkozását segíti elő.

 

sajto12

 

Az Avignoni Operával tervezett együttműködés keretében az Armel Operafesztivált 2014-ben az a megtiszteltetés éri majd, hogy programját - a hazai fesztiválok közül elsőként - teljes egészében átveszi és bemutatja egy külföldi város operaháza, másodlagos helyszínként. A megegyezés nem csupán 2014-re szól, hanem hagyományteremtő, hosszútávú együttműködést helyez kilátásba.
A 2014-es bemutatót megelőző két évben (2012-ben és 2013-ban) a teljeskörű együttműködés előkészítéseként az Armel Operafesztivál egy-egy azévi produkciója kap bemutatkozási lehetőséget Avignonban. Ebben az évben ez a darab Michael Dellaira A titkos ügynök című operája (Center for Contemporary Opera, New York). Az avignoni bemutató időpontja 2012. április 18. A darab főszereplői (a 2011-es Armel Operaverseny döntős énekesei): Miksch Adrienn (aki a zsüri különdíját kapta) és a görög-francia származású Nicolas Rigas.

 

A másik lehetőség a Fesztivál utóbbi években szinte "állandósult" partnerének, a pilzeni Josef Kajetán Tyl Színház meghívásának köszönhető.
Pilzen 2015-ben Európa Kulturális Fővárosa rangra emelkedik, így darabjainak pilzeni bemutatásával a Fesztivál az ottani ünnepi programot gazdagíthatja majd.

 

A közvetítésekkel kapcsolatban a fesztiváligazgató megjegyezte, hogy az a jól bevált eddigi módszerekkel, a megszokott csatornákon keresztül zajlik (Duna Televízió, ARTE Live Web, Mezzo).

 

Dr. Solymos László, Szeged város alpolgármestere kiemelte, hogy különösen a "fiatalok kultúrának való megnyerésében", a jövő generáció formálásában látja a Fesztivál küldetését és fontosságát. Kijelentette, hogy a város a költségvetési nehézségek ellenére továbbra is támogatni szándékozik a Fesztivált.

 

Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, s így a Fesztivál "ötszörös házigazdája" büszke arra, hogy a Fesztivál előadásaival minden évben négy új előadás épül be a szegedi repertoárba, így közel kétszeresére emelkedhet a játszott operák száma. Úgy véli, hogy a verseny és a fesztivál évről évre egyre fontosabb a városnak és a műfaj jövője szempontjából is. Elmondta, hogy április 18-án Avignonban a Center for Contemporary Opera Dellaira-produkcióját a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri majd . "A Szimfonikusoknak azon a héten Szegeden, Budapesten és Avignonban is van fellépésük, de a zenekar mérete lehetővé teszi, hogy mindhárom helyszínen helytálljanak." - tette hozzá.

 

A sajtótájékoztatón jelen volt az említett cseh partner, a pilzeni Josef Kajetán Tyl Színház igazgatója, Jan Burian is. Bemutatta színházát (mely annak idején a helyiek pénzéből épült) és beszámolt sikereikről is: évente több jegyet adnak el, mint a város lakosainak száma.
Hozzátette, hogy 2015-ben egy különleges bemutatóval készülnek majd, mely az Armellel közösen meghirdetett, 2014-ben záruló kortárs zeneszerzői pályázat nyertese kortárs operájának előadása lesz.

 

sajto12b

Havas Ágnes, Jan Burian és Gyüdi Sándor

 

A sajtótájékoztatón jelen volt a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert rendező is. Az elmúlt években Alföldi New York-ban, Bergenben és Pilzenben színpadra vitt Armel-operái több versenyzői-, produkciós- és közönségdíjat is kaptak. A rendező elárulta, hogy idei darabja egy amerikai történelmi opera, ami az afroamerikaiak beilleszkedésének kérdéskörét boncolgatja (William Mayer: Haláleset a családban). Alföldi tavaly novemberben New Yorkban járt, hogy részt vegyen az új darab "nem-versenyszereplői" castingján: "Hatalmas élmény volt, rengetegen vettek részt a válogatáson és nagyon jó volt viszonlátni olyan énekeseket is, akikkel korábbi New York-i rendezéseim során már dolgoztam együtt". Hozzátette: a külföldi énekesek lendületét és lelkesedését látva nem igazán érti, hogy a versenyen miért olyan kevés a magyar jelentkező. "Az Armel fantasztikus lehetőségeket teremt, a nemzetközi stábbal való közös munka során új helyeket, más világokat, közegeket ismerhet meg az ember. Jó lenne, ha minél többen értesülnének róla." - tette hozzá.

 

 

***

 

ARMEL OPERAVERSENY 2012 - Háttér

 

 

A VERSENY

 

2012-ben ötödik alkalommal rendezik meg az Armel Operaversenyt, mely ebben a jubileumi évben is olyan énekeseket keres, akiknek kiváló hangi adottságaik magas fokú színességi képességekkel párosulnak, hiszen a XXI. század operajátszása a komplexitásra épül. Így a legjobbaknak nem csupán remek operaénekeseknek, de színpadra termett, tehetséges színész-énekeseknek is kell lenniük.
A verseny jelentkezői ismét három helyszínen próbálhatnak szerencsét: Budapesten, New Yorkban és Párizsban. Az első fordulós helyszínekről a zsűri harminc főt juttat tovább a májusi szegedi döntőbe, ahol a legjobbak öt új opera-produkció két-két főszerepét nyerhetik el. A nézők a produkciókat ebben az évben is az Armel Operafesztivál keretében tekinthetik meg 2012 októberében a Szegedi Nemzeti Színházban.

 

 

A VERSENY IDŐBEOSZTÁSA ÉS HELYSZÍNEI

 

Első forduló • 2012. április
Az első körben a zsűri három helyszínen - Budapesten, Párizsban és New Yorkban -, elsősorban hangi adottságok illetve énektudás alapján válogatja ki a továbbjutó versenyzőket. A három helyszínről összesen harminc versenyző jut tovább a második fordulóba.
Egy versenyző egy versenyhelyszínen jelentkezhet, azonban korhatár továbbra sincs.

2012. április 2-3. / New York
Zsűri: Danielle Orlando, James E. Schaeffer, Michael Dellaira, Eric Salzman

2012. április 6. / Budapest
Zsűri: Danielle Orlando, Kesselyák Gergely

2012. április 10-11-12. / Párizs
Zsűri: Danielle Orlando, Raymond Duffaut

 

Második forduló • 2012. május 27.
A második forduló Szegeden zajlik. Itt a produkciók rendezői és az operaházak képviselői (igazgatók, zenei vezetők, művészeti vezetők stb.) - elsősorban színészi képességek alapján - választják ki a győzteseket, vagyis azokat, akik az egyes versenyprodukciók főszereplői lesznek.

A második forduló helyszínei Szegeden: Korzó Zeneház / Szegedi Nemzeti Színház.

 

 

A VERSENYSZEREPEK & A PRODUKCIÓK


A produkciók létrehozásában idén is öt operaház van a Fesztivál segítségére. A Fesztiválnak otthont adó Szegedi Nemzeti Színház negyedik alkalommal készül operával az októberi rendezvényre, a Fesztivál harmadik alkalommal üdvözölheti partnerei között a gdansk-i Balti Operát és a pilzeni Josef Kajetán Tyl Színházat. Tavalyi debütálása után második alkalommal érkezik Szegedre a New York-i Center for Contemporary Opera társulata, a Szlovák Nemzeti Színház (Pozsony) pedig első alkalommal, méghozzá rögtön egy ősbemutatót készít a Fesztivállal közösen.

Az Armel Operaverseny idei tíz legjobb versenyzője a következő produkciókban kap szerepet:


Umberto Giordano: Andrea Chénier
Szegedi Nemzeti Színház, Szeged
Versenyszerepek:
Andrea Chénier (tenor)
Maddalena de Coigny (szoprán)

 

William Mayer: Haláleset a családban
Center for Contemporary Opera, New York (USA)
Versenyszerepek:
Mary (szoprán)
Jay (bariton)

 

Philip Glass: A büntető kolónia
Josef Kajetán Tyl Theatre, Plzen (Cseh Köztársaság)
Versenyszerepek:
Látogató (tenor)
Hivatalnok (bariton)

 

Krzysztof Penderecki: A fekete maszk
Balti Opera, Gdansk (Lengyelország)
Versenyszerepek:
Arabella (szoprán)
Löwel Perl (bariton)

 

Roland Baumgartner: Mária Terézia
Slovak National Theater, Pozsony (Szlovák Köztársaság)
Versenyszerepek:
Mária Terézia (szoprán)
Ferenc István herceg (tenor)

 

 

sajto12c_pilsen

A Pilzeni Nemzeti Színház

 

 

OPERASZERZŐI PÁLYÁZAT

 

Az Armel Operafesztivál 2011-ben megrendelte első saját operáit, melyek kifejezetten az Armel Operafesztivál színpadára íródnak és amelyeket az elkövetkezendő években mutatnak majd be (Mester Tamás: Originum, 2013, Csapó Gyula: Phaedra, 2014, Eötvös Péter: Senza Sangue, 2015).

Az Armel Operaverseny azonban az ismertebb szerzőkön túl az új, fiatal tehetségekenek is esélyt kíván adni, ezért cseh partnerével - a 2015-ös Európa Kulturális Fővárosa Programra előkészülő Pilzeni Nemzeti Színházzal - közösen zeneszerzői pályázatot ír ki.

A nyertes egyfelvonásos darabot befogadja és bemutatja a 2014-es Armel Operafesztivál és a pilseni új Nemzeti Színház (a 2015. évi Európa Kulturális Fővárosa program keretében).

A pályázat kiírását és részletes feltételeit az érdeklődők megtekinthetik a www.armelfestival.org honlapon.

 


(forrás és fotók: Armel Operafesztivál)

süti beállítások módosítása